2015-07-15 18:02:47

marchewkowy torcik z kaszą jęczmienną Kupiec oraz fasolka z porzeczkami

Dziwne?
Oczywiście! Bo moje!

Ale za to jakie pyszne...

Lekko słodki torcik marchewkowy na bazie kaszy.
Latosiowa fasolka szparagowa.
I porzeczki - ożywiają i dopełniają całość swoją cierpkością i kwaskowatością :)

Próbować i nie bać się!
Bo warto, warto!
Dla podniebienia.
Dla zdrowia.
I dla odmiany.

1

Jak to jest zrobione?

TORCIK

  • 125 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej Kupiec
  • 225 g młodej marchwi
  • 1 garstka posiekanego koperku
  • 2 jaja L
  • 2 łyżki stewii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: sól, chili

FASOLKA

  • 300 g fasolki szparagowej żółtej
  • 75 g czerwonej porzeczki
  • 75 g czarnej porzeczki

DODATKOWO

  • jogurt naturalny
  • sos na bazie octu balsamicznego
  • mak

2

Kaszę gotuję na lekko twardo. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
Marchew ścieram na drobnych oczkach. Łączę z kaszą, sodą, przyprawami i rozkłóconymi jajami.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Kaszę wykładam na tortownicę.
Piekę około 20-25 minut.

W tym czasie myję i obieram fasolkę.
Porzeczki pozbawiam gałązek i myję /po garstce pozostawiam na szczyt tortu marchewkowego/.

Fasolę odcedzam i łączę z porzeczkami.
Polewam balsamico i posypuję uprażonym na suchej patelni makiem.
Na upieczony tort nakładam porcję /3-4 łyżki/ jogurtu naturalnego. Na to układam gałązki porzeczek.

Podaję ciepłe.

Idealne na lato!
Próbujcie!

3

4

5

6

  Gotuj w zdrowym stylu

Komentarze:

bastalena o 2015-07-16 01:55:58 napisał:
Oryginalnie! Jak zawsze ;) Powodzenia!
justa o 2015-07-16 05:59:29 napisał:

nie dziękuję :) teraz będę knuć, jak porzeczki z fasolką w słoiku na zimę zamknąć XD

Dodaj komentarz: