2015-04-10 12:15:10

mięsna tarta z ryżem

Mięsna tarta bez pieczenia.
Bo mi się nie chciało.
Spód ciastkowy.
I warstwy.
Dla ogrów&co.

W sumie to dość tradycyjny obiad, tylko... w innej formie.

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 80 g masła
  • majonez
  • kilka strąków marynowanej papryki
  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 250 g kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 200 g ryżu
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 duża cebula biała
  • natka
  • pestki słonecznika
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g parmezanu
  • 100 g goudy
  • przyprawy: pieprz, sól, kmin rzymski, czosnek granulowany, ostra i słodka papryka mielona, zioła prowansalskie, majeranek, cukier, olej, czarnuszka

2

Ciastka drobno kruszę, masło roztapiam. Rozkładam ciastka w formie, zalewam masłem, dodaję 2 łyżki majonezu i mieszam do zawilgotnienia ciastek. Rozkładam na całą formę i dociskam. Chłodzę w lodówce.

Na schłodzonym spodzie rozsmarowuję 2 łyżki majonezu, układam strąki papryki.

Mięso smażę z koncentratem pomidorowym. Dodaję kukurydzę. Przyprawiam do smaku czosnkiem, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Wykładam na schłodzony spód tarty.

Ogórki kroję w talarki i układam na mięsie.

Ryż lekko rozgotowuję. Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami. Wykładam na ogórki.

Cebulę kroję i smażę do zeszklenia na oliwie. Dodaję cukier i posiekaną chili i smażę do rozpuszczenia cukru. Układam na ryżu. Posypuję słonecznikiem i porwaną natką.

Sery trę na bardzo drobnej tarce. Dodaję śmietanę i 4-5 łyżek majonezu. Mieszam dokładnie i blenderuję. Dekoruję tartę.

Na koniec posypać czarnuszką.

3

4

Komentarze:

Anka o 2015-04-10 12:47:51 napisał:
Bardzo ciekawy pomysł - taka tarta na ciastkach bez pieczenia :) Szybko, wygodnie i na pewno smacznie.
justa o 2015-04-10 20:33:57 napisał:

następnycm razem do herbatników dodam połowę pokruszonych krakersów XD

Dodaj komentarz: