2016-07-13 13:10:39

mięsny kugel

Dzisiaj multi-mięsna wariacja na temat kugla.
Tak odbiega od tradycyjnego /żydowski ziemniaczany/, że nie wiem, czy można to kuglem ciągla nazywać.
Ale taki był pierwotny zamysł.

Mój jest makaronowy i ma dużo mięcha.
Smacznego!

1

Jak to jest zrobione?

  • 400 g mieszanki wędlin /kupiłam w mięsnym skrawki bigosowe/
  • 200 g słoniny
  • 3 parówki cienkie
  • 3 kiełbaski wiśniowe
  • 5 kiełbasek śląskich delikatesowych
  • 6 paluszków kabanosowych
  • 250 g makaronu nitki
  • 300 g śmietany 18%
  • 300 g sera kremowego białego
  • 3 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 2 jaja
  • 3 białka
  • przyprawy: majeranek, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, słodka papryka mielona, pieprz czarny, sól

2

3

Wędliny kroję w kostkę. Smażę na niewielkiej ilości oliwy i odstawiam na bok.
Słoninę kroję, smażę, aż uzyskam skwarki. Zlewam większość tłuszczu, pozostawiając około 1 łyżki.
Kiełbaski, parówki, kabanosy kroję w słupki i smażę krótko, aż się zarumienią. Odstawiam.

Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Szybko przelewam zimną wodą, do schłodzenia.
Chleb kruszę dość drobno.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Śmietanę, ser i żółtka ucieram na puch. Przyprawiam dość mocno. Mieszam z chlebem, makaronem i przestudzoną mieszanką wędlin. Dodaję skwarki. Mieszam.
Białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę. Mieszam delikatnie z masą makaronową.
Przekładam wszystko do brytfanny. Wyrównuję masę.
Na wierzch wbijam słupki mięs tak, by tworzyły 'mięsny gaj'.

Piekę około 60 minut.

Kroję i podaję gorące.

4

5

6