2016-03-11 11:37:11

mini baba dla milionera

Wariacji na temat milionera już kilka u mnie było:

Tym razem kolejna opcja, bo takie smakołyki można wsuwać i wsuwać, i...
...i później jest wyrzut sumienia.

Ale wart grzechu.

Słodkości!

DSC05401

Jak to jest zrobione?

  • 125 g krakersów solonych
  • 100 g masła /2 razy po 50 g/
  • 1 puszka masy krówkowej /kajmakowej/
  • 2 tabliczki czekolady /70% kakao/
  • 24 migdały
  • 100 g cukru
  • 15 ml wody
  • sól

DSC05393

Foremkę do babeczek wykładam papilotkami.

Do garnka z grubym dnem wsypuję cukier. Zalewam wodą i solę. Zagotowuję /ważne! masy cukrowej nie mieszam! potrząsam jedynie garnkiem/ i gotuję około 10 minut - do momentu, aż masa zacznie się złocić. Wtedy zdejmuję z ognia i zalewam migdały.
Odstawiam do przestudzenia i zastygnięcia cukierków. Kruszę.

Rozdrabniam krakersy na piasek. Pierwszą porcję masła roztapiam na patelni. Zalewam krakersy mieszam i rozkładam do papilotek. Dociskam, chłodzę w lodówce.

Puszkę z masą krówkową wkładam na kilkanaście minut do garnka z gorącą wodą. Rozkładam kajmak na schłodzoną bazę krakersową. Chłodzę.

Czekoladę i drugą porcję masła roztapiam w kąpieli wodnej, studzę i zalewam masę kajmakową.
Wkładam do lodówki do stwardnienia czekolady.

Przed podaniem do każdej babeczki wbijam migdał w karmelu /nie radzę robić tego wcześniej, bo z czasem karmelek się roztopi - wiem, bo mi się tak zrobiło/.

Enjoy!

DSC05397