2014-07-12 15:28:28

miodowy budyniowiec z porzeczkami i agrestem

Jak pełnia sezonu, to pełnia sezonu. Trzeba czerpać ile wlezie. A wchodzi bardzo dużo, jak się okazuje.

Słodkie. Kwaśne. Soczyste.

Owoce, na które się czeka cały rok.

Więc zbieramy, wsuwamy i robimy, robimy, robimy szamanie!

2014-07-06 14.31.32

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • kostka zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu kurpiowskiego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 duże lub 3 małe jaja

BUDYŃ

  • 2 opakowania gotowego budyniu śmietankowego
  • skórka z połowy cytryny
  • 3 szklanki mleka tłustego

OWOCE

  • 500 g oczyszczonego agrestu
  • 350 g czerwonych porzeczek + do dekoracji
  • 120 ml miodu pitnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej

2014-07-06 14.25.29

2014-07-06 14.34.13

2014-07-06 14.32.05

Masło drobno siekam. Wrzucam do malaksera. Dodaję przesianą mąkę, cukier, proszek, jogurt wymieszany z miodem i jaja. Miksuję do połączenia i uzyskania ładnej kuli. Dzielę ją na połówki. Owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam pierwszą połówkę ciasta. Dociskam dłonią, żeby wyrównać. Nakłuwam widelcem. Piekę około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Studzę.

Budyń przygotowuję według opisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością mleka.

Owoce wrzucam na rozgrzaną patelnię. Zalewam miodem pitnym i duszę. Zagęszczam mąką ziemniaczaną.

Przestudzony spód posypuję bułką tartą. Wykładam owoce. Wylewam budyń. Nakładam drugą połowę ciasta – jeśli zmroziło się mocno, to należy zetrzeć je na tarce. Moje było miękkie, a spieszyłam się, więc rozkruszyłam je. Zapiekam wszystko około 35-40 minut.

Studzę, posypuję cukrem pudrem i ozdabiam porzeczkami.

2014-07-06 14.33.53

2014-07-06 14.31.07

2014-07-06 14.32.44

Komentarze:

Dodaj komentarz: