2015-03-18 12:43:33

moja wielka grecka uczta

...czyli souvlaki /kebeb/ na domowych chlebkach pita z mieszanką warzyw i sosem tzatziki.

Smakowe!

1

Jak to jest zrobione?

KEBAB

  • 1000 g karkówki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw gyros
  • kmin rzymski mielony
  • majeranek
  • bazylia /świeża i suszona/
  • suszona mięta
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

DSC01504

PITA /10 chlebków/

  • 600 g mąki pszennej T450
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 400 - 450 ml ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

DSC01529

WARZYWA

  • 450 g mrożonej fasolki
  • 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 250 g papryki konserwowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 200 g sera feta
  • 2 małe cebule
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 świeże chili
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • pieprz
  • sól

TZATZIKI

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 duży ogórek zielony
  • koperek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • mięta suszona
  • oregano
  • chili
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

DSC01496

Przygotowuję kebab

Karkówkę kroję w kostkę. Polewam oliwą, posypuję przyprawami i łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiam na około 30 minut.
Rozgrzewam patelnię. Przekładam zamarynowaną wieprzowinę i smażę na dużym ogniu. Jak mięso zamknie się z zewnątrz zmniejszam moc palnika, podlewam lekko wodą i duszę. Mieszam od czasu do czasu i dolewam wodę, jeśli jest taka konieczność.
Boczek kroję na małe kawałki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam mięso. Smażę do zarumienienia i dodaję do karkówki.
Duszę dalej do momentu, aż karkówka zrobi się miękka i krucha.

Przygotowuję pieczywo

Drożdże rozkruszam, dodaję cukier, łyżkę mąki i odrobinę wody. Mieszam dokładnie i odstawiam na 5-10 minut, aż drożdże ruszą.
Pozostałą mąkę przesiewam, łączę z solą i około 350 ml wody /resztę odstawiam na bok/.
Do przesianej mąki dodaję rozczyn drożdżowy i mieszam łyżką. Przekładam na oprószony mąką blat i zagniatam ciasto około 15 minut, do momentu aż będzie łatwo odchodzić od dłoni i stanie się sprężyste.
Przekładam ciasto do miski i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewam do 250 stopni Celsjusza.
Z wyrośniętego ciasta formuję 10 płaskich placków. Piekę przez około 10 minut, do zarumienienia.

Przygotowuję warzywa

Fasolkę i marchewkę z groszkiem rozmrażam. Paprykę konserwową kroję w niedużą kostkę. Łączę warzywa. Na patelni roztapiam masło i podsmażam. Przyprawiam do smaku.
Oliwki kroję w plastry, cebule w piórka, a chili drobno siekam. Ser kruszę. Posypuję warzywa.

Przygotowuję tzatziki

Jogurt łączę z kremówką. Dodaję startego na tarce i odsączonego ogórka. Łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem i skórką cytrynową oraz koperkiem. Przyprawiam i mieszam dokładnie.

Na chlebki pita nakładam porcję mięsa. Obok podaję aromatyczne warzywa i tzatziki.

Smacznego!

2

3

Komentarze:

acqualady.blogspot.com o 2015-09-29 16:23:30 napisał:
To coś zdecydowanie dla mnie :)) Uwielbiam grecką kuchnię :))
justa o 2015-09-29 21:55:27 napisał:

to takie bardzo klasyczne. starałam się nie udziwniać, jak to często robię :D

Dodaj komentarz: