2015-01-19 23:19:52

molto stufato basilico

...albo prościej mówiąc: kurczak w sosie serowo-bazyliowym i ziołowe risotto z karmelizowaną cebulą z warzywami w stylu minestrone.

Przygotowałam kiedyś tam, kiedyś na konkurs.
Nie udało się. Niestety.
Pewnie - jak to zwykle bywa - przekombinowałam.
Muszę poćwiczyć prostotę. Bo mam tendencje... do gmatwania.

Ale wyżerka przednia była.
I o to w sumie w tym biznesie chodzi.
Nie dla jury...
...tylko dla brzucha! ^^

1

Jak to jest zrobione?

/5 porcji/

WARZYWA

  • 200 g fasolki mrożonej
  • 250 g marchewki z groszkiem mrożonych
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki masła
  • sól

KURCZAK W SOSIE

  • 3 ćwiartki kurczaka
  • 300 ml śmietany 36%
  • 100 g śmietankowego sera topionego
  • 2 garstki otartego parmezanu
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • garść orzechów włoskich bardzo drobno posiekanych
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • świeża bazylia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

RISOTTO

  • 400 g ryżu
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500-700 ml bulionu drobiowego
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • 1 świeże chili
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • pieprz kajeński
  • sól

DODATKOWO

  • 250 g mozarelli w kulce
  • listki bazylii
  • oliwa

2

WARZYWA
Fasolkę i marchewkę z groszkiem rozmrażam. Kukurydzę odsączam. Brokuł dzielę na różyczki. Papryki kroję w kostkę.
W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam brokuł na 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję fasolkę i marchewkę z groszkiem. Gotuję 2-3 minuty. Odcedzam i przelewam zimną wodą do całkowitego wystudzenia.
Wszystkie warzywa mieszam i solę.
Na dużej patelni rozgrzewam masło. Podsmażam chwilę warzywa.

KURCZAK
Ćwiartki kurczaka myję i oczyszczam. Gotuję w bulionie z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Po ugotowaniu studzę i obieram. Bulion odstawiam.
Na patelni rozgrzewam oliwę z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Podsmażam mięso kurczaka, przyprawiam do smaku. Zalewam bulionem i duszę.
W rondlu podgrzewam kremówkę z serem topionym. Dodaję orzechy i bazylię ? suszoną i bardzo drobno posiekaną świeżą.
Sosem zalewam kurczaka. Mieszam intensywnie i duszę około 10 minut.
Zdejmuję patelnię z gazu i mieszam z parmezanem.

RISOTTO
Czosnek i chili siekam drobno.
W garnku rozgrzewam oliwę. Podsmażam czosnek i chili krótko. Wsypuję ryż i smażę około 2 minut. Zalewam winem i duszę do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodaję po wazówce bulionu, mieszając. Dolewam do momentu, aż ryż będzie miękki i kremisty. W międzyczasie dodaję sok i otartą skórkę cytryny.
Śmietankę mieszam z ziołami i podgrzewam. Mieszam z ryżem i podgrzewam chwilę.
Cebulę kroję w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam cebulę do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Dodaję do risotto i mieszam.

PODANIE
Nakładam porcję risotto. Na to dodaję mieszankę warzywną i kurczaka. Dodaję mozarellę i świeżą bazylię.
Podaję gorące. Z winem, którego użyłam do ugotowania risotto.

Bon appetit!

3

4

5

Komentarze:

DomPelenPomyslow o 2015-01-20 12:07:37 napisał:
Zacznij promować u nas swoje przepisy i zdobądź dodatkową widownię! :)

Dodaj komentarz: