2014-06-15 13:43:51

morelowy budyń jaglany

Budyń jaglany. I morele. Na mleku sojowym.

O, mamo - jak ja to lubię! Nie piszę nic, tylko lecę wsuwać!

2014-06-13 15.23.35

Jak to jest zrobione?

  • 120 ml kaszy jaglanej
  • około 300 ml mleka sojowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stewii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 morele
  • łyżeczka agar

2014-06-13 15.19.48

2014-06-13 15.21.57

Kaszę opłukuję na sitku i przekładam do garnka. Zalewam mlekiem sojowym, dodaję sól i olej rzepakowy. Zagotowuję wszystko, po czym zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez kaszę płynu /ważne, żeby kasza był miękka - w razie potrzeb należy dodać mleka/. Mieszam od czasu do czasu.

Po ugotowaniu zdejmuję kaszę z palnika. Stewię i agar rozpuszczam w niewielkiej ilosci letniej wody. Dodaję do kaszy i mieszam energicznie do połączenia. Dodaję 3 pokrojone na kawałki morele. Wszystk orazem blenduję, przekładam do naczyń i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Wkładam do lodówki, najlepiej na kilka godzin /chociaż z doświadczenia wiem, że ciepły i letni budyń też wchodzi jak marzenie/. Ozdabiam ostatnią morelą i świeżą miętą.

Kaktus nie lubi, a ja cieszę się, że mam podwójną porcję.

2014-06-13 15.20.48

2014-06-13 15.22.05

Komentarze:

Dodaj komentarz: