2016-05-03 22:34:05

munkaron

Szybko i prosto już bywało.
I jest znowu. Tu i teraz.
Kuchnia azjatycka kojarzy mi się z ekspresowym wykonaniem. Nie wiem czy słusznie, czy nie. I nie patrzę przez pryzmat polskiego chińczyka na ulicy, bo to nudle i kukurydza z puszki, ale poprzez jakieś skojarzenia z edukacji książkowej, filmowej i internetowej.
Nie miałam okazji podróżować po Azji i raczej się na to nie zapowiada.
Może ktoś z Was był?
Może mi opowie, jak smakuje i jak szybka jest ta kuchnia?

1

Jak to jest zrobione?

  • 100 g makaronu spaghetti pełne ziarno
  • 1 spora garść suszonych grzybów mun
  • 1 łyżeczka sezamu
  • przyprawy: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu z białego wina, 1 ząbek czosnku, cynamon, mielone chili

2

Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam.

Makaron gotuję w posolonym wrzątku na lekko twardo. Odcedzam i chłodzę pod zimną wodą.

Grzyby odcedzam i kroję w paski. Mieszam wszystkie przyprawy i rozgrzewam na patelni. Smażę grzyby. Dodaję makaron i mieszam do pokrycia sosem. Podgrzewam.

Sezam prażę na suchej patelni i posypuję makaron.

Gotowe.
Prosto? Szybko? Pysznie?
Jak zawsze!

3

4