2015-04-30 22:39:39

niby-sernik truskawkowo-czekoladowy

Taki na szybko trochę.
Nie tylko w przygotowaniu.
Zakupy składnikowe przebiegały w myśl zasady: biorę na co mam ochotę i coś z tego zrobię.
I zrobiłam.
Czeko-truskawę na maślance.
I samkowało.
Wszystkim.

Ha!

1

Jak to jest zrobione?

SPÓD

  • 150 g biszkoptów
  • mocna kawa

MASA MAŚLANKOWA

  • 750 g maślanki straciatella
  • 500 g truskawek
  • żelatyna

MASA TRUSKAWKOWA

  • 1 kisiel truskawkowy z kawałkami owoców
  • 400 g jogurtu truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • wiórki czekoladowe

2

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam biszkopty i nasączam kawą.
Chłodzę w lodówce.

Truskawki kroję na mniejsze części. Wykładam na sitko i odstawiam.
Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody do napęcznienia. Podgrzewam do rozpuszczenia.
Maślankę miksuję 2-3 minuty. Dodaję żelatynę i miksuję chwilę do rozprowadzenia. Mieszam z truskawkami i wylewam na biszkopty.
Wkładam do lodówki do stężenia.

Przygotowuję kisiel w 400 ml wody i studzę.
Dodaję jogurt i miksuję do połączenia. Odstawiam.
Galaretki rozpuszczam w niepełnej szklance wody i odstawiam do przestudzenia.
Masę jogurtową miksuję na niewielkich obrotach. Dolewam powoli galaretki i miksuję do połączenia. Wylewam masę na warstwę maślankową i wstawiam do lodówki do stężenia.

Przed podaniem posypuję wiórkami z czekolady.

3

4

5

Komentarze:

gin o 2015-05-02 11:26:34 napisał:
Śliczny kolorek :)

Dodaj komentarz: