2015-07-24 16:53:36

nie.podrobiony makaron

Niech się krzywi, niech się dziwi.
Niech narzeka, niech ucieka.
Niech się brzydzi też kto chce
I niech sobie mówi nie.

Ja podrobom mówię TAK.
Lubię.
I tyle.

A te po azjatycku.
Bo czemu nie?

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 ml wywaru z gotowania mięsa
  • 200 ml zalewy z ananasa
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 250 g jogurtu pomarańczowego
  • 1 duży banan
  • 6 plastrów ananasa
  • 275 g kukurydzy konserwowej
  • 2 papryki pomarańczowe
  • 150 g groszku mrożonego
  • 2 dymki
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1000 g żołądków drobiowych
  • 300 g makaronu penne
  • przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy jasny, pieprz, curry, kurkuma, czosnek, papryka słodka, imbir, cynamon
  • do podania: szczypior, wiórki kokosowe, konfitura bananowa lub ananasowa, chili

2

Mięso oczyszczam, myję i kroję na mniejsze części. Zalewam wodą z liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Zagotowuję i duszę 0,5 godziny. Ćwiartkę wyjmuję i odstawiam do przestudzenia, a żołądki duszę dalej przez godzinę.
Po tym czasie odlewam około szklanki wywaru. Podroby odsączam i ponownie wkładam do garnka. Dodaję obrane mięso z ćwiartki. Zagotowuję. Dodaję zalewę z ananasa, ocet i jogurt. Mieszam bardzo dokładnie i pozostawiam odkryte na najmniejszej mocy palnika.
Rozmrożony groszek łączę z umytą i pokrojoną w kostkę papryką oraz odsączoną kukurydzą. Podsmażam na rozgrzanej oliwie do zarumienienia. Dodaję do sosu.
Dymki siekam, ananasa kroję w kostkę a banana rozgniatam widelcem na puree. Dodaję do sosu i mieszam dokładnie. Podgrzewam około 5 minut. Przyprawiam do smaku.
Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam. Nakładam natychmiast z sosem. Dodaję odrobinę konfitury. Posypuję szczypiorem, wiórkami i chili.

Gè bǎo!

3

4

5

 

Komentarze:

Dodaj komentarz: