2014-04-01 20:58:52

ocet cytrynowo-miętowy

Bardzo lubię ocet i octowe przetwory. Nic więc dziwnego, że przeglądając Zioła żywią, zioła leczą... Anny Czerni postanowiłam od razu przygotować ocet z miętą i skórką cytrynową. Bo miętę i cytrynę też lubię.
Jedyną wadą przepisu jest konieczność czekania. Ocet będzie gotowy dopiero za kilka tygodni.
Ale jak powiedział mędrzec - patience you must have, my young padawan.
Więc czekam.

fot1_1

Jak to jest zrobione?

  • 3 gałązki mięty
  • skórka z cytryny
  • 7-9 rodzynków
  • 5% ocet /0,6-0,7 litra/ - u mnie mix octu spirytusowego, wody i octu jabłkowego

Butelkę wyparzam. Miętę myję i suszę. Cytrynę zalewam wrzącą wodą, szoruję szczoteczką. Obieram skórkę. Rodzynki myję w ciepłej wodzie. Wszystkie składniki umieszczam w butelce. Delikatnie zalewam octem. Zamykam korkiem.
Odkładam w ciemne, ciepłe miejsce.
Rozpoczynam odliczanie. Kilka tygodni. Poczekam pewnie 2-2,5 miesiąca.

Czekam ja. I wizje pysznych, letnich sałat.

fot2_1

Komentarze:

Dodaj komentarz: