2015-08-25 00:06:39

ogórek, pieczarka i spółka

W tym sezonie mam parcie na ogórki.
Niesamowite.
Smakują mi, jak nigdy.

Więc tworzę różności.
Kombinacje smakowe.

Niby dziwne.
Niby fuj.

Ale zawsze jakoś fajnie się to kończy.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe
  • 10-13 pieczarek
  • 1 garść kiełków rzodkiewki                
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • zioła prowansalskie

 2

Pieczarki obieram i smażę na maśle z dodatkiem ekstraktu. Po zdjęciu z palnika mieszam z miodem. Studzę, przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ogórka myję i kroję na mniejsze części. Łączę z ostudzonymi pieczarkami. Słonecznik prażę na suchej patelni. Łączę z siemieniem i posypuję sałatkę. Dodaję kiełki.
Podaję od razu.

3

DSC00798

DSC00805

Komentarze:

Natalie o 2015-08-25 01:42:16 napisał:
I takie dania właśnie lubię! Proste, pyszne i z klasą :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
justa o 2015-08-27 00:06:34 napisał:

no właśnie zauważyłam, że często za dużo się działo na talerzu. wiec teraz robię szybko, prosto i leniwie :D

kocie-smaki o 2015-08-25 06:36:35 napisał:
coś nowego :)
justa o 2015-08-27 00:05:40 napisał:

w tym sezonie same nowości mi się dzieją ;)

Angelika - Mess by us o 2015-08-25 08:39:14 napisał:
Szczerze nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu, ale wygląda pysznie!
justa o 2015-08-27 00:04:49 napisał:

szczerze? ja często też nie myślę - po prostu robię :D

Dodaj komentarz: