2015-05-06 14:03:29

ogórki kanapkowe z chili

Jestem nałogowym ogórkożercą.
Do sezonu jeszcze trochę trzeba poczekać, ale przytrafiła się sklepowa okazja na przystępną cenę pysznych, świeżych, chrupiących ogórasów.

To kupiliśmy.

I trochę testujemy. I próbujemy.
Albo spróbujemy - za jakiś miesiąc...

DSC09617

Jak to jest zrobione?

/na 4 słoiki/

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka soli
  • woda
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 świeże chili
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego

ZALEWA

  • 500 ml octu spirytusowego 10%
  • 625 ml wody
  • 375 ml cukru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

DSC09615

Ogórki myję i kroję w plastry.
Zasypuję solą i zalewam zimną wodą do zakrycia.
Odstawiam na około 5 godzin. W tym czasie zmiękną.

Słoiki wyparzam.
Ogórki odsączam.
Do każdego nakładam 0,5 chili, 0,5 łyżeczki pieprzu i przekrojony na pół ząbek czosnku.
Układam ogórki.

2015-05-05 19.16.03

Składniki zalewy mieszam i zagotowuję. Gotuję 15 minut.
Słoiki z ogórkami zalewam.
Pasteryzuję 15 minut. Odwracam owinięte w koc i studzę przez noc.

Gotowe odkładam do spiżarni na minimum miesiąc.
Ciekawe... Wytrzymam...

DSC09620

Komentarze:

Dodaj komentarz: