2015-06-14 23:10:34

ogórki w bardzo pikantnej zalewie

Są ogórasy.
Są słoiki.
Jest zabawa.

Znów eksperymentalna.
Bardzo ostra.

Mam nadzieję ^^

1

Jak to jest zrobione?

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 200 ml cukru
  • 500 ml wody
  • 2-3 świeże chili
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 opakowanie ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 szklanka soli

2

Ogórki oczyszczam dokładnie i kroję w ćwiartki. Układam w misce, zasypuję solą i zalewam zimną wodą do przykrycia ogórków.
Odstawiam na kilka godzin.
Odcedzam i wypłukuję sól.

Czosnek obieram i kroję każdy ząbek na pół.
Chili kroję w plastry.

Wyparzam dokładnie 5 słoików.

Wodę, ocet i cukier zagotowuję z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Dodaję mielone papryki gotuję kilka minut pod przykryciem.
Ogórki rozkładam do słoików. Dodaję pieprz, czosnek i chili.
Zalewam gorącą marynatą i zakręcam mocno.

Pasteryzuję około 15 minut, studzę i wkładam so spiżarni na minimum miesiąc.

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: