2015-06-22 21:51:14

ogórki z miętą

OK.
Czas przetworów ruszył u mnie dość ambitnie.
I dość ambitnie podeszłam do tematu.

A raczej kreatywnie.

W tym roku wymyślam.
Kombinuję.
Idę za smakową wyobraźnią.

Nieliczne moje gimnastyki będą pewnie z kanonu przetworów.
Dzisiejszy nie jest na pewno.

Bo go obmyśliłam, jak z pyrą się parkowałam.

1

Jak to jest zrobione?

  • 2,5 kg ogórków
  • 2-3 gałązki mięty na każdy słoik
  • 0,5 szklanki soli

ZALEWA

  • 1,5 l wody
  • 0,5 l octu spirytusowego 10%
  • 300 g cukru
  • 75 ml syropu miętowego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 cytryna

 2

Ogórki myję i oczyszczam. Kroję na ćwiartki.
Zasypuję solą, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 5 godzin.
Po tym czasie odcedzam je i kilkakrotnie opłukuję.

Wyparzam słoiki i nakrętki.
Układam ogórki i dodaję miętę.

Wodę zagotowuję z gorczycą i cukrem. Gotuję do rozpuszczenia słodzidła.
Dodaję ocet, syrop miętowy oraz skórkę i sok z cytryny.
Gotuję 3-5 minut.

Słoiki z ogórkami zalewam.
Mocno zakręcam i pasteryzuję 15 minut.
Odwracam do góry dnem, układam na kocu i studzę.

I teraz czekam.
Ze 3-4 miesiące minimum...

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: