2014-06-07 20:22:01

okienka z serem wielkopolskim i szprotkami na pieczonych szparagach

Biorę udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku. Bardzo cieszę się z tego typu inicjatyw. I wspieram je. Dlatego też zapaliłam się ostro do przygotowywania potraw z unijnymi oznaczeniami. Bo wspierają lokalne produkty. Te pewne. Tradycyjne. I pyszne.

konkurs

Poznań ukradł moje serce, więc w moim pierwszym przepisie wykorzystałam wielkopolski ser smażony. Coś, co znajduję w lodówce na co dzień.

I co wiem, że jest dobre.

IMAG4377

Jak to jest zrobione?

  • 1,5 arkusza ciasta francuskiego
  • 200 g wielkopolskiego sera smażonego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki śmietany
  • około 20 szprotek wędzonych
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1,5 limony
  • jajo
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • olej
  • płatki nagietka i świeży tymianek do dekoracji

 IMAG4351

OKIENKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozwijam. Rozcinam nożem na 6 prostokątów. Nakłuwam widelcem każdy prostokąt. Następnie, ostrym nożem, nacinam krzyżakowo zewnętrzną ramkę /pasek w granicach 1-1,5 cm/. Jajo rozkłócam z mlekiem i smaruję każdy prostokąt dwukrotnie. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekę prostokąty ok. 20 minut /na dwie tury/, do zezłocenia. Po ostudzeniu, nożem nacinam górę ciastka, pozostawiając ramkę. Podważam i usuwam nadmiar ciasta.

SZPARAGI

Szparagi obieram, usuwając zdrewniałe części. Przy delikatnym zgięciu szparag sam powie, gdzie go przełąmać. Myję je i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 190-200 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam szparagi. Limony kroję na plastry i rozkładam na szparagach. Skrapiam sokiem. Posypuję solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na koniec polewam olejem. Blachę wkładam do piekarnika i piekę około 17-18 minut.

 IMAG4375

MASA SEROWA

Ser wielkopolski rozgniatam porządnie widelcem. Łączę z 2 łyżkami miodu i śmietaną. Przyprawiam solą i pieprzem. Blenduję na gładką masę. Uzupełniam wydrążone wcześniej okienka w cieście francuskim.

WYKOŃCZENIE

Na masie serowej układam szprotki i gałązkę świeżego tymianku. Ciastka umieszczam na talerzu. Układam szparagi. Wszystko polewam delikatnie miodem i posypuję suszonymi nagietkami.

Ciastka można zapiec lub jeść od razu.

IMAG4363

IMAG4374

 

Komentarze:

Dodaj komentarz: