2015-03-15 16:38:05

orientalna zupa grzybowa

Niewiele potrzeba, a radość wielka.

Bo lubimy grzyby.
Lubimy się rozgrzać.
I lubimy poczuć powiew orientu.

Więc szybka zupa.
Pyszna zupa.
I leniwa niedziela.

1

Jak to jest zrobione?

  • 50 g drobnego makaronu
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 100 g pieczarek
  • 100 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 75 g mrożonego groszku
  • 0,5 świeżej chili
  • natka pietruszki
  • przyprawy: imbir, sos sojowy ciemny, pieprz kajeński, sos rybny, ocet ryżowy, kurkuma, pieprz pomarańczowy, pieprz czarny, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, sól

2

Grzyby suszone namaczam we wrzątku. Odstawiam na około godzinę.
Groszek rozmrażam.
Kurczaka obieram i dzielę na mniejsze części.
Pieczarki czyszczę i kroję w plastry. Podsmażam krótko na bardzo małej ilości oliwy.

Grzyby odcedzam, zalewam wodą Z liściem laurowym, zielem angielskim, cynamonem i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika, wrzucam makaron i duszę pod przykryciem do momentu, aż makaron będzie al dente.
Na woku rozgrzewam odrobinę oliwy. Wlewam sos sojowy i posiekaną chili. Smażę chwilę. Wrzucam kurczaka i podsmażam krótko. Przyprawiam do smaku.

Do grzybowej dodaję kurczaka, pieczarki i groszek. Zagotowuję. Przyprawiam.
Na koniec dodaję natkę.

I wsuwamy!

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: