2015-06-10 21:51:06

ostra strawa w stylu meksykańskim

Bardzo kukurydziano dziś.
I bardzo, bardzo pikantnie.

Tak jakoś nam się umiłowało ostatnio słodko-ostre jedzonko.
I takie, co szybko się robi.
A do tego jak smakowe, to i szybko znikające.

Bo chyba ostatnie chwile na wiosenne porządki...
I w szafie. I w klunkrach. I w myślach...

Więc czas jest na wagę... czasu.

1

Jak to jest zrobione?

PLACKI

  • 75 ml mleka
  • 2 jaja
  • 25 ml oliwy
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 150 ml + wody
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki T450
  • 200 ml zalewy z sera Apetina /red peppers and chilli/
  • 0,5 świeżej chilli
  • 1 cebula czerwona
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka wędzona ostra, oliwa

Jaja rozkłócam z mlekiem, oliwą, wodą i zalewą z sera Apetina.
Suche składniki przesiewam i łączę z płynnymi.
Dodaję posiekaną drobno chilli i odstawiam na kilka minut.

Cebulę kroję w krążki.

Smażę przez moment na patelni posmarowanej oliwą kilka krążków.
Zalewam sporą porcją ciasta na placki i smażę z obu stron do zarumienienia.

4

SOS

  • 275 g kukurydzy konserwowej
  • 1 duża biała cebula
  • 400 g śmietany 18%
  • 100 g cheddara
  • 150 ml mleka
  • 1 duża marchewka
  • przyprawy: pieprz, sól, wędzona papryka, kmin rzymski, mielona habanero

Kukurydzę odsączam, cebulę i marchew kroję w mniejsze kawałki, cheddar ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Umieszczam wszystko w misie malaksera, zalewam śmietaną i mlekiem i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odstawiam na bok.

5

POTRAWKA

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 300 g filetu z piersi
  • 200 g chudego boczku wędzonego
  • 300 g bobu konserwowego
  • 250 g czerwonej fasolki konserwowej
  • 275 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g sera Apetina /red peppers and chilli/
  • oliwa

Pierśkroję w cienkie paseczki. Smażę chwilę.
Dodaję mięso mielone i smażę około 10 minut.

Na drugiej patelni smażę pokrojony w kostkę boczek, do zezłocenia.
Mieszam z mięsem wcześniej przygotowanym mięsem i przekładam do dużego garnka. Podgrzewam.
Dodaję, bób, kukurydzę i fasolę. Mieszam i podgrzewam.
Delikatnie solę i pieprzę.

6

Zalewam wszystko sosem. Zagotowuję.
Przed podaniem posypuję pikantnym serem Apetina.
Podaję z ciepłymi plackami kukurydzianymi.

Słodko-ostro.
I przepysznie!

3

2

  30 minut z Apetiną

Komentarze:

Dodaj komentarz: