2014-09-19 08:12:42

owsianka no.13

Dzisiejsza owsianka chyba lekko ekstrawagancka.

Ale tak kremista...
Delikatna...
Aksamitna...
Pieszcząca podniebienie...

...że nie potrzeba słów.

2

Jak to jest zrobione?

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego i lnu mielonego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 pieczony burak
  • 1 łyżka owoców morwy białej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • mleko

Burak ścieram na tarce o drobnych oczkach, podgrzewam na patelni.
Płatki, otręby, len, morwę i wiórki mieszam. Słodzę, solę i zalewam mlekiem /kokosowym i krowim/. Gotuję. Dolewam mleko według potrzeb /dolewamy do uzyskania ulubionej konsystencji/.
Jak owsianka zacznie bulgotać i gęstnieć, maksymalnie zmniejszam moc palnika, dodaję burak i czekam. Kilka minut. Przelewam zawartość do naczynia. Posypuję wiórkami i suszonym kokosem.
Wsuwam.

Taki ze mnie burak.

1

Komentarze:

Dodaj komentarz: