2014-09-21 10:40:36

owsianka no.14

Niedzielna owsianka-rozleniwianka.
Multiwitamina. Tutti frutti. Terefere. Tralalalala.

Wsuwam opatulona kocem.
I patrzę, jak krople deszczu zsuwają się po szybie.

I tak mi fajnie.
I błogo...

1

Jak to jest zrobione?

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 3 śliwki węgierki
  • 1 figa
  • 4 duże grona winogrona
  • mała garstka rodzynek
  • mała garstka jagód goji
  • mleko ryżowe /użyłam waniliowego/
  • mak
  • gałka muszkatołowa /świeżo otarta/
  • imbir /świeżo otarty/
  • sól

a

b

Płatki, otręby i len łączę z przyprawami, rodzynkami, goji i imbirem. Solę.  Zalewam mlekiem i zagotowuję. Jak owsianka zacznie bulgotać zdejmuję ją z gazu. Mieszam z syropem klonowym.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

Owsiankę przelewam do naczynia żaroodpornego. Węgierki kroję na pół. Układam w owsiance rozcięciami do góry. Układam pokrojoną figę. Wbijam winogron. Posypuję makiem.
Piekę około 30-40 minut.

Wyjmuję z piekarnika.

I się zanurzam.
W błogostanie...

2

3

4

Komentarze:

FOODMANIA o 2014-09-21 10:53:20 napisał:
ale zdrowe i jesienne pyszności :)
justa o 2014-09-21 11:31:54 napisał:

uzależniłam się od owsianek!
a te z jesiennymi owocami...

cud-miód!

fantazjesmaku o 2014-09-26 20:34:48 napisał:
Ciekawy przepis. Gratulacje:))

Dodaj komentarz: