2014-09-30 08:09:27

owsianka no.15

…czyli jabłka zapiekane w owsiance.

Kocham jesień.
Kocham przymarzać od rana.
Kocham ten moment, kiedy wychodzę z wyrka i czuję chłód poranka, subtelnie prześlizgujący się przez uchylone okna.
Kocham to, że moje okna ciężko się domykają.

Kocham szukanie łapci po omacku. I za dużego swetra.

Kocham niecierpliwe oczekiwanie przy kawie na rozgrzewające śniadanie.

Kocham zimne, jesienne poranki rozgrzane cynamonem i owocami.

I kocham energię, którą daje mi moja poranna samotnia.
Energię, żeby kochać wszystko inne.

1

Jak to jest zrobione?

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • mała garstka rodzynek
  • mała garstka jagód goji
  • mleko pełnotłuste /użyłam 3,8%/
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa /świeżo otarta/
  • sól

a

b

Płatki, otręby i len łączę z przyprawami, rodzynkami i goji. Solę.  Zalewam mlekiem i zagotowuję. Jak owsianka zacznie bulgotać zdejmuję ją z gazu. Mieszam z miodem.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

Owsiankę przelewam do naczynia małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nalewam cienką warstwę zimnego mleka.
Jabłko kroję na pół. Układam w owsiance rozcięciem do góry. Piekę około 30 minut.

I wsuwam, wsuwam.
A uszy trzęsą się jak osika.

2

3

4

Komentarze:

fantazjesmaku o 2014-09-30 09:17:30 napisał:
Pieczona owsianka? Takiej jeszcze nie jadłam. Uwielbiam pieczone jabłka. To połączenie musi być wyjątkowe. Pozdrawiam
FOODMANIA o 2014-09-30 18:00:23 napisał:
aromatycznie słodkie i pyszne!
justa o 2014-09-30 22:42:47 napisał:

ja zdążyłam się uzależnić :)

Dodaj komentarz: