2014-10-11 09:19:34

owsianka no.16

Bardzo jesienna owsianka.
Uśliwkowiona od początku prawie do końca. Bo przełamana lekko smakiem jabłka.
Też słodkim.

Ale coś się czai w powietrzu.
Więc lepiej – tak na wszelki wielki – osłodzić sobie poranek.

I czekać. Na to, co przyniesie dzień.

1

2

Jak to jest zrobione?

  • 5 łyżek płatków owsianych /tradycyjne i błyskawiczne/
  • 2 płatków ryżowych
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki jagód goji
  • 2-3 śliwki /różne gatunki/
  • soku z połowy cytryny
  • kilka posiekanych orzechów laskowych
  • cynamon
  • sól

Płatki, siemię i 1,5 łyżki goji zalewam sokiem jabłkowym i przyprawiam. Dodaję masło. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika i gotuję kilka minut, do momentu uzyskania kleistej, gęstej paćki.

Śliwki kroję na drobne kawałki. Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam z miodem.

Owsiankę przelewam do podgrzanej miski. Nakładam śliwkę, posypuję resztą goji i orzechami.

Tyyyle jesieni mieści się w misce!

3

4

Komentarze:

FOODMANIA o 2014-10-11 09:58:27 napisał:
jakie apetyczne śniadanie :)
fantazjesmaku o 2014-10-11 15:04:35 napisał:
Wygląda niesamowicie. Pewnie smakuje podobnie:)
Dziękuję za udział w akcji.
justa o 2014-10-11 17:07:57 napisał:

ja również dziękuję! tematyka od razu przypadła mi do gustu :)

Dodaj komentarz: