2014-10-19 10:24:30

owsianka no.17 i konkurs ja korbolę

Dyniowsianka! Z bananem. Moja miłość ostatnia.
Od prawie tygodnia moje codzienne szamando.
Wprawia mnie w rozanielenie.
Trafia w punkt G mojego podniebienia.

Z tej okazji ogłaszam więc konkurs - szczegóły poniżej!

4

Jak to jest zrobione?

  • 150-200 g upieczonej dyni
  • 0,5 banana
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka stewii
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • mleko sojowe
  • szczypta soli

2
Płatki, otręby i len łączę z pokrojoną dynią, bananem i goji. Solę. Słodzę. Migdałuję.
Zalewam mlekiem i zagotowuję. Jak owsianka zacznie bulgotać zdejmuję ją z gazu.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.
Owsiankę przelewam do naczynia żaroodpornego.
Piekę około 30-40 minut.

Wyjmuję z piekarnika.

I zaspokajam pełne żądzy podniebienie…

1

ja korbolę!

Zadanie proste i przyjemne. Czekam na wywalone w kosmos przepisy i zdjęcia z korbolem /po poznańskiemu – dynią/ w roli głównej.
Im bardziej odjechane, tym lepiej!
/Błagam – niech to nie będzie zupa-krem z dyni z mlekiem kokosowym!/

Przepisy proszę zamieszczać w komentarzach pod tym postem. Dodatkowo zdjęcia z przepisem przesyłać na justa@justakitchen.pl
/ważne! poproszę o wzmiankę, że wyrażacie zgodę na publikację zdjęcia w galerii na https://www.facebook.com/justakitchen/

Konkurs trwa od 19 X do 30 X.

Nagrodami w konkursie będą zestawy upominkowe, w skład których wejdą m.in.:
album Szlakiem Dobrego Smaku
designerski słoiczek /wykonany przez justę/ z domową przyprawą pumpkin pie spice
smakołyki i łakocie
oraz… mała niespodzianka od justy
Nagrodzone zostaną 3 osoby.

Regulamin poniżej. Obczajcie go sobie, proszę.

5

6

REGULAMIN KONKURSU

ja korbolę!

razem z: justakitchen.pl

§ 1. Konkurs
1. Konkurs, o którym mowa w niniejszym regulaminie /zwany dalej „Konkursem”/ jest skierowany do osób fizycznych, będących konsumentami w rozumieniu art. 22 ustawy kodeks cywilny /Dz. U. z 1964 r. Nr 16 poz. 93 z późn. zm./, przebywające na terenie Rzeczpospolitej Polskiej /zwanych dalej „Uczestnikami”/.

§ 2. Organizator Konkursu
1. Organizatorem Konkursu jest autor strony justakitchen.pl zwany dalej „Organizatorem”.
2. Fundatorem nagród w konkursie jest autor strony justakitchen.pl
3. Przed wzięciem udziału w Konkursie każdy Uczestnik powinien zapoznać się z Regulaminem. Udział w Konkursie będzie równoznaczny z akceptacją Regulaminu
4. Regulamin Konkursu jest dostępny na stronie http://www.justakitchen.pl

§ 3. Zasady konkursu
1. Konkurs odbywa się na stronie justakitchen.pl /dalej: „Konkurs”/. Konkurs skierowany jest do osób fizycznych, które w dniu jego rozpoczęcia ukończyły 18 lat i posiadają pełną zdolność do czynności prawnych.
2. W Konkursie nie mogą brać udziału pracownicy Organizatora oraz
osoby współpracujące z tym podmiotem w sposób stały na innej podstawie niż stosunek pracy, a także członkowie najbliższych rodzin Organizatora i autora strony, tj. wstępni, zstępni, rodzeństwo, małżonkowie, rodzice małżonków i osoby pozostające z nimi w stosunku przysposobienia.
3. W czasie konkursu uczestnicy wykonują zadanie polegające na zamieszczeniu autorskiego przepisu na danie z dynią w komentarzu pod postem konkursowym oraz przesłaniu przepisu i fotografii na adres justa@justakitchen.pl
Uczestnik zobowiązany jest do zawarcia w zgłoszeniu informacji ze zgodą na publikację przez Organizatora nadesłanego zdjęcia w galerii na https://www.facebook.com/justakitchen
4. Każdy użytkownik może dodać nieograniczoną liczbę przepisów.
5. Konkurs trwa od 19.10.2014 r. do 30.10.2014 r. do godziny 23:59.
6. Zgłoszenie konkursowe odbywa się poprzez dodanie komentarza z odpowiedzą pod wpisem ' owsianka no.17 i konkurs ja korbolę'
7. Nagrodami w konkursie są trzy zestawy upominkowe /po jednym dla każdego zwycięzcy/, w skład którego wchodzi m.in. album Szlakiem Dobrego Smaku, designerski słoiczek z domową przyprawą oraz nagroda-niespodzianka.

§ 4. Rozstrzygnięcie konkursu i zasady przyznawania nagród
1. Spośród wszystkich nadesłanych prac autor strony wybierze 3 najciekawsze odpowiedzi.
2. Ocena dokonywana przez autora strony w kontekście przydzielania nagród będzie całkowicie subiektywna.
3. Wyłonienie laureatów przez autora strony nastąpi nie później niż do 07. 11. 2014 r.
4. Uczestnik, który wygra nagrodę zostanie poinformowany przez autora strony poprzez umieszczenie jednoznacznego komentarza pod wpisem związanym z konkursem.
5. W przypadku, gdy zdobywcą Nagrody będzie jakakolwiek osoba, która nie spełnia warunków wskazanych w niniejszym Regulaminie, osoba taka traci prawa do nagrody.

§ 5. Rozstrzygnięcie konkursu i zasady przyznawana nagród
1. Organizator oświadcza, że nagrody są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadzie art. 21 ust. 1 pkt. 68 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r.o podatku dochodowym od osób fizycznych.
2. Nagroda w Konkursie nie podlega wymianie na inne nagrody oraz na ekwiwalent pieniężny.
3. Nagroda zostanie dostarczona przez Organizatora drogą pocztową. Wysyłka możliwa tylko na terenie Polski.

§6. Dane osobowe
1. Dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie w celach związanych z Konkursem, to jest jego organizacją i przeprowadzaniem. Po zakończeniu Konkursu wszystkie dane uczestników zostaną usunięte.
2. Podanie przez uczestników Konkursu danych osobowych ma charakter dobrowolny. Uczestnikom przysługuje prawo wglądu w ich dane osobowe, prawo ich poprawiania, prawo żądania usunięcia tych danych, a także prawo zgłoszenia sprzeciwu co do ich przetwarzania.

§7. Reklamacje
1. Wszelkie reklamacje czy uwagi dotyczące sposobu przeprowadzenia konkursu
lub jego organizacji Uczestnicy mogą zgłaszać do dnia 13. 09. 2014 r. drogą mailową
2. Wszelkie reklamacje, czy uwagi zgłoszone przez Uczestników w sposób określony w punkcie poprzedzającym będą rozwiązywane i rozstrzygane przez Organizatora w terminie 30 dni od daty ich doręczenia.

§8. Postanowienia końcowe
1. Organizator  i autor strony nie ponoszą odpowiedzialności za treść komentarzy dodawanych przez Uczestnika.
2. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany Regulaminu w postaci przedłużenia czasu trwania Konkursu, bądź zwiększenia puli nagród.
3. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne problemy techniczne, mające wpływ na wypełnienie warunków uczestnictwa w Konkursie.
4.  Organizator nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowe dane podane przez Uczestnika, w szczególności za zmianę danych osobowych uniemożliwiającą odszukanie Uczestnika, któremu przyznano nagrodę.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowości wynikające z wadliwości działania łączy internetowych, funkcjonowanie sieci lub systemu Uczestnika Konkursu.
6. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie zastosowanie będą miały przepisy prawa polskiego.

Komentarze:

FOODMANIA o 2014-10-19 10:48:38 napisał:
a ja tak uwielbiam pieczoną dynie!!
justa o 2014-10-19 12:17:31 napisał:

ja też - od początku sezonu mam zapas w lodówce i podjadam co chwilę XD

http://tortadellafiglia.com o 2014-10-19 11:04:49 napisał:
mmmm.... Twoje zdjęcia kuszą!
domowacukierniaewy o 2014-10-19 19:28:31 napisał:
Dynię dopiero niedawno poznałam, ale już ją uwielbiam ;) Efektem tego jest m.in. sernik dyniowy z solonym karmelem
Składniki na spód:

2000 g herbatników
90 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, najlepiej blenderem albo w młynku do kawy.
Masło rozpuścić, jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek, dodać przyprawy i wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.


Składniki na masę:
1 kg twarogu mielonego minimum trzykrotnie
500 g puree z dyni*
4 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
160 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Wszystkie składniki na masę przełożyć do miski i zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Karmel:
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30%
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki mielonej soli morskiej

Do rondla wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Ostrożnie wlać wodę, będzie pryskać. Energicznie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować około minuty, wlać kremówkę i gotować kolejne 4-5 minut. Na samym końcu dodać masło i sól, wymieszać, zdjąć z ognia i przelać do miseczki.

Gotowym karmelem udekorować sernik. Smacznego :)

* Puree z dyni:
1 dynia, najlepiej hokkaido

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawić skórę. Pokroić je na równe paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Lekko przestudzić.
Dynię zmiksować na puree (z innej odmiany dyni trzeba usunąć skórę).
bastalena o 2014-10-20 10:12:44 napisał:
jesteś niesamowita! dzięki Tobie polubiłam owsiankowanie :)
justa o 2014-10-20 17:42:41 napisał:

no to wpadłaś w głęboki dół pyszności! już się nie wygramolisz XD

Daria o 2014-10-20 17:08:53 napisał:
Racuszki z dyni:
200 g dyni bez skorupy i pestek
1 duże jajko
1/2 szklanki mąki
szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu oraz sól i pieprz


Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron. Można podawać na ostro, ale ja preferuję na słodko, jeszcze do tego dżem domowej roboty np. z gruszek lub śliwek 

Dyniowe brownie:

½ szklanki mąki lub zmielonych na mąkę otrębów
szczypta proszku do pieczenia/sody
1 łyżka dżemu
1 łyżka jogurtu
200 g startej dyni lub ¾ szklanki musu dyniowego (obie wersje przesyłam)
2 ł. kakao/karobu
2 łyżeczki miodu
garść orzechów, migdałów, bakalii do smaku

Wszystko wymieszać i wyłożyć do niewielkiej kokilki. Piec w 180 stopniach około ½ godziny.


Dukanowskie ciasto z dyni - przepyszne ( z modyfikacjami, gdyż Dukan mnie nie dotyczy)

3 jajka, 2 łyżki skrobii lub mąki, 2 łyż,ki otrębów owsianych, proszek do pieczenia, przyprawy do smaku, 400 g musu z pieczonej dyni zmiksowanego i posłodzonego miodem.

Wszytsko razem zmiksować i przelać do foremki keksówki. Piec 45 minut w 180 st.
Naprawdę pyszne ciasto - mokre zbite - takie jak lubię i jest go sporo!
bastalena o 2014-10-25 11:26:23 napisał:
Dyniowe brownie z mikrofali... na kolana Was powali! :D

2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu)
2 łyżki musu z dyni
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao)
cynamon do oprószenia

Suche składniki wymieszać ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko. Miód. Oliwę. Dynię. Wymieszać.
Mokre składniki przelać do suchych. Dobrze wymieszać aby nie pozostawić grudek.
Kubeczek wstawić na minutę do mikrofali na wysokie obroty ;)
Przed pożarciem oprószyć nieco cynamonem.

p.s. polecam dobrze ustawić moc mikrofali, aby ciasteczko nie wyszło zbyt gumowate.

pozdrawiam,
bastalena
cookilfe o 2014-10-29 10:09:03 napisał:
Jesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii.

Składniki, 22 sztuki:

250 g mąki pszennej (u mnie typ 500)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu + 0,5 łyżeczki do posypania
1 łyżeczka przyprawy korzennej
szczypta soli
100 gram brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
200 ml oleju słonecznikowego
200 g puree z dyni*
1 jabłko
4 jajka
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Puree z dyni:

Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami.
Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min.
Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wymieszać w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, sodę oczyszczoną.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej, puree, starte jabłko na grubych oczkach, cukier i posiekane orzechy.
Do płynnej masy dodać sypkie produkty mieszając trzepaczką aż do połączenia składników.
Jeżeli mamy papilotki z cieńkiego papieru do wkładamy je do formy na muffiny, a jeżeli mamy solidniejsze nakładamy ciasto bezpośrednio do nich do 2/3 wysokości papilotki.
W miseczce wymieszać cukier z cynamonem i obficie posypać nim muffiny.
Włożyć do piekarnika na 25 minut.

Udanych wypieków!
Pozdrawiam! :)
Justyna
bella169 o 2014-10-29 10:38:46 napisał:
"Kotleciki drobiowo-dyniowe " chwilka-moment i głowę :)

Składniki:
0,5 kg dyni
0,5 kg mięska mielonego z kurczaka
1 cebulka
1 jajko
przyprawy(sól,pieprz)
zioła prowansalskie
przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Dynię zetrzyj na tarce, posól i odstaw na pół godziny. W tym czasie obierz i pokrój cebulkę. Zeszklij ją na oliwie. Po upływie 30 minut odciśnij sok z dyni (możesz użyć do tego ręki albo lnianej ściereczki)
Do dyni dodajemy cebulkę, mielone mięsko, sól , pieprz, przyprawy do smaku-wg upodobań.
Z masy formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie na złoty kolor.
Podajemy z kaszą/ ziemniakami/ ryżem i ulubioną surówką.
Są pyszne na zimno i na gorąco :)
Smacznego!!!
kasia o 2014-10-29 10:50:43 napisał:
Witajcie przepis na zupe dyniową bulion dla odchudzających się:)
Skaldniki:
Dynia cała mała lub pół dużej
marchewki dwie
burak średni
kalafiormoże byc duży
zielenina(liście selera,zielonej pietruszki,lubczyk do smaku
Gotujemy wszystko do miekkości i blenderem rozdrabniamy na papkę.
Bardzo smaczna i nie mdła, pożywna, zdrowa i ważne można sie najeśc nawet trzy talerze i nie będziemy głodni a waga spadnie jak do takiego obiadu dorzucimy lekkie śniadanie z chlebem razowym lub chrupkim i kolacje np.sałatke z fetą czy kurczakiem grillowanym.Przekąski owoce i chrupki chlebek.Powodzenia i samcznego.Dalam 2w1 zupę z dyni i przepis na odchudzanie:)

katrin22 o 2014-10-29 10:56:17 napisał:
Babka z Dynią i Migdałami

Składniki:

- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka startej dyni
- 1/2 szklanki uprażonych startych migdałów
- 4 duże jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 30g drożdży
- mak do posypania

Przygotowanie:

Do miski dać pokruszone drożdże, cukier, mleko, jajka i olej. Wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać mąkę i migdały. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na 1h do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu). Do tak przygotowanego ciasta dodać startą dynię i wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i wlać je do keksówek. Wierzch ciasta posypać makiem i migdałami. Piec z termoobiegiem w 150 stopniach około 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche).
SMACZNEGO :)
Tyśka o 2014-10-29 11:14:18 napisał:
Sałatka z pieczoną dynią

Składniki:
ok. 1 kg dyni (najlepiej hokaido)
20 g orzechów włoskich
20 g pestek dyni
5 śliwek wędzonych
miks sałat z rukolą
4 cienkie plasterki sera cheddar
mieszanka przypraw do dyni (u mnie chilli, pieprz, sól, czosnek granulowany)
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni.

Orzechy i pestki podprażamy na patelni, śliwki i ser kroimy w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy i polewamy oliwą z oliwek.
kasia o 2014-10-29 11:37:49 napisał:
...
Słodko-Słony Świat Ilony o 2014-10-29 19:30:55 napisał:
JESIENNE CIASTO DYNIOWO-KOKOSOWE Z ANANASEM I SŁONECZNIKIEM

SKŁADNIKI:
1 szklanka puree z dyni*
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego)
3/4 szklanki pulpy z wiórków kokosowych (pozostałości po produkcji domowego mleka) lub zwykłych wiórków kokosowych
4 plastry ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego ananasa
1/3 szklanki słonecznika łuskanego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj olejem.

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w male kawałki ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być.
Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!

*Jak zrobić puree z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do ciasta.
Słodko-Słony Świat Ilony o 2014-10-29 19:43:25 napisał:
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD

Przepyszne dyniowo-pomarańczowy krem z cudowną nutką cynamonu. Można go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników lub wyjadać prosto ze słoiczka. Obłędny smak!

SKŁADNIKI:

15 dag miąższu z dyni*
sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
100 g masła
140 g brązowego cukru
3 żółtka
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

WYKONANIE:
W garnuszku roztop masło, dodaj cukier, sok i skórkę otartą z pomarańczy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Dobrze zamieszaj, żeby cukier się roztopił.
Teraz dodaj żółtka i energicznie rozmieszaj je z resztą składników rózgą do ubijania. Dołóż puree z dyni, rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj całość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń.
Gorący dyniowo-pomarańczowy curd przelej do słoiczka i ostudź. Zakręć słoik i przechowuj w lodówce do 2 tygodni (ale gwarantuję Ci, ze zjesz go wcześniej:))


*Jak zrobić miąższ z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ją ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do curdu.
Sylwia - Follow the Taste o 2014-10-30 19:55:06 napisał:
Sałatka z pieczoną dynią, fetą i orzeszkami pinii

Składniki (na około 2-3 porcje):
kawałek dyni około 400 gram
kawałek sera feta (około 80 gram)
około 2 łyżki orzeszków pinii
ulubiona mieszanka sałat
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, przyprawy: suszone oregano, suszony rozmaryn oraz suszona szałwia, po około 1-2 łyżeczki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Następnie polać oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem oraz posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości – około 30 minut. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu, orzeszki pinii lekko przyrumienić na suchej patelni (dosłownie minutę, aby były tylko lekko zrumienione!) i rozrzucić na sałacie, na wierzch dodać upieczoną dynię oraz pokruszyć ser feta, wszystko polać sosem, który powstał spod pieczenia dyni.
Sylwia - Follow the Taste o 2014-10-30 19:55:28 napisał:
Jesienne tagine z dynią i ciecierzycą

Składniki (na ok 4 porcje):
ok 500-600 g wołowiny na gulasz (może też być jagnięcina)
ok 3/4 suchej cieciorki (można użyć też z puszki)
500 g dyni
garść albo dwie suszonych moreli
1 spora czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
ok 200-250 ml passaty pomidorowej
ew. woda lub bulion do dolania
2 łyżki oleju roślinnego
Mieszanka przypraw
2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
3 łyżeczki sproszkowanego kuminu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
Dodatki:
Świeża natka pietruszki lub kolendra
najlepiej będzie pasowała kaszka kuskus, chociaż ja podałam z kaszą jaglaną i też było pyszne
Przygotowanie:
Na dzień przed: Cieciorkę namoczyć i odstawić na noc. Mięso pokroić w ok 2 cm kostkę, zalać 1 łyżką oliwy i posypać przyprawami i odrobiną soli, najlepiej szczelnie zawinąć i schować na noc do lodówki.
Następnego dnia: Mięso wyjąć z lodówki, żeby doprowadzić je do temperatury pokojowej, następnie dokładnie obsmażyć je w tagine (albo po prostu w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie). Marynatę należy zachować. Obsmażone mięso wyjąć z garnka, odłożyć. Usmażyć na łyżce oliwy posiekaną cebulę, następnie wrzucić z powrotem mięso, dodać czosnek, cieciorkę i połowę pokrojonej w kostkę dyni. Wszystko zalać passatą pomidorową i ew. bulionem lub wodą (ja rozmieszałam ok pół kubka wody z resztką marynaty, zalałam i wystarczyło żeby przykryć składniki). Wymieszać, przykryć i dusić przez ok 2-3 godziny na wolnym ogniu (aż cieciorka i mięso będą miękkie). Następnie ew. doprawić do smaku solą lub przyprawami i dodać pokrojone (nie zbyt drobno, najlepiej na pół) morele i resztę pokrojonej w kostkę dyni (w tym momencie należy dodać ciecierzycę z puszki, jeśli używamy takiej), przykryć i gotować jeszcze ok 30 minut. Serwować posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą z dodatkiem kus kusu lub np. kaszy jaglanej.
Sylwia - Follow the Taste o 2014-10-30 19:55:55 napisał:
Serowe placki z dyni

Składniki (na około 15 placków):
dynia około 1.3-1.5 kg (zważona w całości)
1 mała czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
około 2-3 łyżek startego parmezanu
około 2-3 łyżek startej mozzarelli (ja starałam 1 kulkę)
mąka pszenna (około 4 łyżek)
sól, pieprz, przyprawy: suszona szałwia (1/2 łyżeczki), suszona bazylia i oregano po około 1 łyżeczki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wyjąć ze środka pestki i miękki miąższ, następnie pokroić na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej startą na cienkich oczkach cebulę oraz czosnek. Następnie do masy dodać ser oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dodać jajko. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać aż ciasto będzie dość zwarte i gęste (możliwe że będzie potrzeba trochę mniej lub więcej mąki). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego (nie za dużo, placki mają być smażone a nie smażone w głębokim tłuszczu), układać po około 1.5 łyżki masy na placek i lekko spłaszczać. Placki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony aż będą miękkie i zrumienione. Jeśli się rozpadają można do masy dodać więcej mąki. Placki smażymy oczywiście partiami i możliwe, że będzie trzeba dodać trochę tłuszczu na patelnię po każdej partii. Po usmażeniu placki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i po chwili zjadamy :)

Dodaj komentarz: