2014-11-21 10:56:54

owsianka no.19

Wpadła gruszka do fartuszka…
Albo pod nóż.
I do owsianki.
I piekarnika.

Słodka gruszka – hop – do brzuszka!

1

Jak to jest zrobione?

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1 gruszka
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego imbiru
  • mała garstka rodzynek
  • mała garstka jagód goji
  • kilka śliwek suszonych
  • mleko sojowe
  • sól

2

Płatki, otręby i len łączę ze śliwkami , rodzynkami, goji i imbirem. Solę.  Zalewam mlekiem i zagotowuję. Jak owsianka zacznie bulgotać zdejmuję ją z gazu. Mieszam z miodem.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Owsiankę przelewam do naczynia żaroodpornego. Figi kroję wzdłuż w plastry. Układam w owsiance.
Piekę około 30 minut.

Wyjmuję z piekarnika.

I pałaszuję.
O, gruszko, moja!

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: