2014-11-30 20:57:23

owsianka no.20

…albo owiankowanie wieczorową porą.
i to jakie pyszne.

Ten przepis królował wczoraj.
Dziś cesarzuje.
Powtórnie.

Trochę mi się poprzestawiało to moje zdrowe wsuwanie.
I moja zaowsiona samotnia.
Z rana, przez południe i popołudnie. Aż do prawie-nocy.
Czemu?

Bo sama nie wiem.
Jakoś czas za szybko ucieka.
I o tym, że wstał nowy dzień późno sobie przypominam…

4

Jak to jest zrobione?

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 150g dyni
  • 0,5 banana
  • garść jagód
  • garstka jagód goji
  • garstka orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • mleko sojowe
  • po kilka kropli aromatu rumowego i arakowego
  • sól

2

3

Płatki, otręby i len łączę z mlekiem, goji, aromatami, dynią i owocami. Solę.  Zagotowuję. Jak owsianka zacznie bulgotać, zmniejszam moc palnika i gotuję chwilę. Zdejmuję z gazu. Mieszam z miodem.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Owsiankę przelewam do naczynia żaroodpornego.
Piekę około 30 minut.
Na ostatnie 10 minut pieczenia posypuję orzechami, słonecznikiem i pestkami dyni /ja lubię zjarane, jak ktoś niekoniecznie, to wystarczy 5 minut/.

Wyjmuję z piekarnika.

I przedlulando-wsuwando.

1

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: