2015-01-09 09:43:24

owsianka no.23

Dzień dobry!
Dzień dobry kuchnio justy!

Stęskniłam się za swoim padołkiem.
I garami.
Przede wszystkim.
I nawet za piątym piętrem.

Więc wracam.
Z pomysłami. Planami.
I potrzebą robienia.

1

Jak to jest zrobione?

/inspiracja: tasse d'amour/

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 nieduże jabłka
  • 1 łyżeczka chia
  • 2 łyżki goji
  • 2 łyżki rodzynek
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • cynamon
  • szczypta soli

2

3

Jabłko kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam jabłko. Zalewam lekko wodą i duszę do odparowania. Zdejmuję z palnika i łączę z miodem oraz cynamonem.
Płatki owsiane i ryżowe oraz siemię lniane łączę z mlekiem, rodzynkami, chia i goji. Solę.  Wszystko zagotowuję na niedużym ogniu.
Jak owsianka zacznie bulgotać, zmniejszam moc palnika i gotuję do wyraźnego zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu. Dodaję jabłka i gotuję chwilę. Zdejmuję z gazu. Posypuję jeszcze odrobiną chia i goji.

Takie wsuwanko. Na słodkie powroty.

4

5

6

7

8

9

10

Komentarze:

chocolatestoptempting o 2015-01-19 00:03:57 napisał:
No zdjęcia to po prostu rewelacja. Cudowne kadry.
Co do owsianki - brzmi bardzo smacznie :D Prażone jabłka...ale pycha!
Dziękuję bardzo za dodanie wpisu do akcji!
justa o 2015-01-19 13:27:44 napisał:

dziękuję, za miłe słowa i - oczywiście - za odwiedziny!

Dodaj komentarz: