2015-02-27 17:11:42

owsianka no.26

Pieczona. Z burakiem. I jabłkiem.
I innymi cudami-bajerami.

Dawno nie wsuwałam wersji pieczonej, więc jak tylko pojawiła się okazja rozgrzanego piekarnika i nałożyła się na owsiankową porę... nie zawahałam się.
I stęskniłam się, oj stęskniłam...

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 ugotowany burak
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 garstka rodzynek
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 1 łyżka stewii
  • cynamon
  • woda
  • sól

 2

3

Burak i jabłko kroję w kostkę. Zalewam wodą i podgrzewam.
Dodaję wszystkie pozostałe składniki, zagotowuję i duszę kilka minut.

Przekładam do żaroodpornego naczynia.
Zapiekam w 175 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.

I znikam, znikam... pochłonięta pysznościami.

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: