2016-03-13 23:50:19

owsianka no.33

I co tu dużo pisać?
To jest jedna z kwintesencji moich smaków.
Dynia, miód, owsianka i najulubieńsze na świecie orzechy włoskie.

Nie ma lepiej.
Bywa inaczej, podobnie dobrze, ale nie lepiej.
Nie w śniadaniowej misce.

Siemię lniane, kurkumę oraz inne produkty superfood, a także szeroki wybór zdrowych, wartościowych produktów możecie znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

1

Jak to jest zrobione?

  • 350 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g puree z pieczonej dyni hokkaido
  • kilka kostek pieczonej dyni hokkaido
  • 1 nieduży banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków jęczmiennych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • orzechy włoskie
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta kurkumy
  • sól

2

Wodę zagotowuję. Solę, przyprawiam kurkumą, dodaję płatki i puree. Gotuję kilka minut. Dodaję mleko i ponownie zagotowuję. Dodaję siemię i otręby. Gotuję na niewielkiej mocy palnika do znacznej redukcji płynu.
Banan rozgniatam widelcem. Wrzucam do owsianki. Dodaję ekstrakt. Podgrzewam.
Owsiankę zdejmuję z palnika. Dodaję miód. Mieszam.
Na wierzch układam kawałki dyni, orzechy i dekoruję płatkami nagietka. Polewam odrobiną miodu.

3

4

  Superfood w Twojej kuchni