2016-03-14 00:12:13

owsianka no.34. nocna

Nie pierwszy raz mówię, że mam owsiankowego świra.
Umarlibyście na wirtualne zaowsiankowanie, gdybym dzieliła się każdą formą owsianki jaką pałaszuję z chorobliwym rozanieleniem.

Ten przepis jest dla cierpliwych. Bo to owsianka dojrzewająca. Z nasionami chia i takimi tam. Dojrzewa przez całą noc.
Ale jakże warto spróbować! Poczekać i spróbować.

Szałwię hiszpańską, kurkumę oraz inne produkty superfood, a także szeroki wybór zdrowych, wartościowych produktów możecie znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 kostki czekolady /70% kakao/
  • 2 łyżeczki stewii /cukru, miodu, ksylitolu/
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 200 ml mleka /krowiego lub roślinnego/
  • szczypta soli
  • 4 łyżki owoców leśnych /powideł, konfitury/
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego

2

Mleko zagotowuję z nasionami chia i siemieniem. Solę i gotuję około 15 minut. Wyłączam palnik. Dodaję czekoladę i odstawiam na 3 minuty. Mieszam do roztopienia czekolady. Dodaję cynamon, kurkumę, stewię, płatki i otręby. Mieszam bardzo dokładnie. Studzę, rozkładam do 2 szklanek i wstawiam na noc do lodówki.

Rano nakładam porcję owoców i jogurtu. Odstawiam na kwadrans. Przed podaniem posypuje cynamonem.

3

4

  Superfood w Twojej kuchni