2014-05-23 07:49:52

owsiankowe placki szpinakowe

Śniadaniowa bomba energetyczna. Improwizowane od początku do końca.

Świetne. Bo kto rano wstaje, ten je dobre śniadanie.

2014-05-23 07.09.20

Jak to jest zrobione?

  • 3 łyżki owsianych płatków błyskawicznych
  • 2 łyżki otrębów zbożowych
  • po łyżce siemienia lnianego i mielonego lnu
  • jajo
  • 6 kostek szpinaku
  • łyżka mąki gryczanej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • ciepła woda
  • sól
  • łyżka masła

   dodatkowo:

  • 2 morele
  • homogenizowany serek waniliowy
  • prażone pistacje, pestki dyni i ziarna słonecznika
  • trochę balsamico

2014-05-23 07.08.33

Szpinak rozmrażam na patelni, doprawiam kremówką i solą. Płatki, otręby, siemię, len, mąkę i sól mieszam z ciepłą wodą. Dodaję jajo i miód. Mieszam. W razie potrzeby rozrzedzam wodą /lub mlekiem/. Kiesy nadmiar wody odparuje ze szpinaku mieszam go z masą. Odstawiam na chwilę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Smażę placki z obu stron /2-3 minuty - zależy jakie są grube. Chodzi o to, żeby jajo złapało masę i żeby powstał zwarty placek/. Pistacje, dynię i słonecznik praże na suchej patelni. Morele kroję /następnym razem skarmelizuję je na maśle i miodzie/.

Placki przekładam na talerz. Nakładam serek waniliowego i morele. Posypuję uprażonymi ziarnami i orzechami. Dodaję trochę balsamico.

Mniammm. Sycące. Ultrasmaczne.

2014-05-23 07.15.06

Komentarze:

Dodaj komentarz: