2014-10-05 20:10:20

paj szpinakowo-cebulowy

Do zrobienia ciasta zainspirowałam się sama.
Przeglądając swoje owsiankowe posty – mam na myśli ten ----> z bulbasaurowym śniadankiem.

Poszłam trochę na łatwiznę, bo miałam zamrożone ciasto drożdżowe.
Gdybym miała robić od początku, to pewnie zrobiłabym coś szybszego, tartowego.

W każdym razie – ciacho palce lizać wyszło.

1

2

Jak to jest zrobione?

CIASTO

/użyłam części zamrożonego ciasta na langosz/

  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g ziemniaków mącznych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 g świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

FARSZ

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 300 g cebuli
  • 500 g mięsa indyka /mieliłam maszynką mięso z piersi i skrzydeł/
  • 250 g ciemnego winogrona
  • 300 g kuskus
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jaja
  • 50 g rodzynek
  • 1 pęczek natki
  • pieprz
  • sól

3

4

Przygotowuję ciasto.
Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Obieram. Przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odmierzam około 35 g puree, które będzie wykorzystane w przepisie. Pozostałą ewentualnie część można spokojnie wsunąć.

Z łyżki ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki mąki i cukru przygotowuję zaczyn. Odstawiam do spienienia.

Pozostałe składniki na ciasto /oprócz mleka i oleju/ mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam, dolewając mleko /tyle, ile zje mąka – ciasto nie może być za rzadkie/. Pod koniec wyrabiania dodaję olej. Zagniatam dalej, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk.
Odkładam ciasto do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. Trwa to niecałą godzinę.

Ciasto rozwałkowuję cienko. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam płat ciasta i odstawiam na bok.

a.a

Przygotowuję farsz.
Zmielone mięso przyprawiam solą i pieprzem. Smażę na łyżce oliwy. Zmniejszam moc palnika i duszę, aż będzie gotowe. Odstawiam.
Szpinak rozmrażam, podgrzewając na patelni. Przyprawiam do smaku. Zdejmuję z ognia. Odstawiam.
Przestudzony szpinak łączę z mięsem.

a

Kuskus krótko przepłukuję zimną wodą. Zalewam wrzątkiem, dodaję szczyptę soli i odstawiam pod przykryciem.
Po kilku minutach mieszam i odkrywam. Dodaję rodzynki. Studzę delikatnie.

Cebulę kroję w krążki. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam połowę /drugą część odkładam/. Podsypuję cukrem i karmelizuję.

Winogrona myję i kroję na mniejsze części.
Natkę siekam dość grubo.
Dodaję wszystko do kuskus, dokładam połowę skarmelizowanej cebuli i mieszam dokładnie.

b

c
Na koniec dodaję indyka w szpinaku oraz rozkłócone z jogurtem naturalnym jaja – mieszam. Przyprawiam do smaku.

d

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Nakładam farsz na wyłożoną ciastem tortownicę. Wyrównuję powierzchnię.

e

f

g
Na wszystko rozkładam pozostałą cebulę. Smaruję powierzchnię naoliwionym pędzelkiem.
Zapiekam około 30-40 minut.

Podaję od razu. Gorące i skwierczące.

I jest fajnie. Bo smacznie.
I tak trochę inaczej smakowo.

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: