2015-10-14 21:46:55

paj z kapustą kiszoną i selerem

Owsianka i kawa czaruje pomysłami.
A ja tym czarom ulegam.

Dziś, w ramach blogerskiej akcji 'dary jesieni', działam razem z:
- Prawa Ręka
- Językowy Precel

Na wokandzie kuchni rodzinnej pojawił się seler.
W zacnym towarzystwie kapuchy, cebuli i twarogu.
Dlaczego? Bo lubię.
Seler jest bardzo wdzięczny.
Mimo, że wyrazisty - ma bardzo specyficzny smak, to w oryginalnym połączeniu przestaje dominować i zaczyna się wspaniale komponować. Uzupełnia tym swoim smaczkiem całe danie.
A towarzystwo kiszonej kapusty, karmelizowanej cebuli i delikatnego, lekko kwaskowatego twarogu tworzy już prawdziwą symfonię smaków.

A poza tym, seler bywa uroczo sceptyczny.
A to też się lubi.

...'a to feler' - westchnął seler.

DSC03905

Jak to jest zrobione?

  • 400 g mąki /T450/
  • 200 g selera
  • 25 g + 3 łyżki cukru
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • przyprawy: kminek mielony, majeranek, pieprz, sól, oliwa, gałka muszkatołowa
  • mleko/woda /do zwartej konsystencji/

DSC03884

DSC03885

DSC03887

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Masło topię i studzę.
Cebulę kroję w piórka, smażę na oliwie do zeszklenia. Dodaję 3 łyżki cukru i karmelizuję. Odstawiam.
Kapustę opłukuję, dokładnie odciskam i kroję.
Seler ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Twaróg przepuszczam 2-3 razy przez maszynkę.
Mąkę przesiewam z solą, proszkiem i sodą.
Cukier ubijam a jajem na puch. Dolewam powoli masło, ciągle ubijając.
Dodaję po łyżce mąki i miksuję do połączenia.
Dodaję po łyżce twarogu i krótko miksuję.
Dodaję seler, cebulę i kapustę. Mieszam łyżką. W razie potrzeb dodaję mleko lub wodę. Przyprawiam do smaku i mieszam do rozprowadzenia przypraw.

Piekę 45-60 minut.

Podaję od razu, gorące.
Albo schłodzone, bo też pycha.
Przed podaniem polewam jeszcze kwaśną śmietaną.

DSC03888

DSC03898

DSC03895

DSC03900

Komentarze:

I'm young wife o 2015-10-14 22:56:08 napisał:
Jeszcze nigdy nie jadłam czegoś takiego! WOW! Owsianka miała super pomysł z tym wyzwaniem ;-)
justa o 2015-10-15 15:33:11 napisał:

:D dzięki
zauważyłam, że owsianka ma coraz więcej fantasmagicznych pomysłów! motywują i inspirują!

bastalena o 2015-10-14 23:06:19 napisał:
Ty ulegasz czarom Owsianki, a ja ulegam Twoim przepisom ;) Tego nie uda mi się zrobić, bo w Norge nie mają dobrego twarogu. Ale mogę Ci powiedzieć, że piekłam dzisiaj ten chlebek bananowy z masłem orzechowym :D Niestety na zdjęcie się już nie załapał, nie zdążył :D
P.S. Justa czemu nie masz zainstalowanego disqus na blogu??? Technicznie pytam ;)
justa o 2015-10-15 15:35:04 napisał:

o, to mnie zdziwiłaś brakiem twarogu... :) a mleko dobre jest? to można domowy zrobić :)
CIESZĘ SIĘ, ŻE CHLEBEK SMAKOWAŁ!
a co do disqus... nie wiem. jestem komputerowo zacofana. kaktus mi ogarnia e-kuwetę ;)

nieidealnaanna o 2015-10-14 23:18:48 napisał:
Jak zwykle myślę sobie - jadłabym :) Czekam an przepis, kiedy nie będę miała ochoty na coś twojej roboty :P
justa o 2015-10-15 15:35:42 napisał:

a czego nie lubisz? :D

bastalena o 2015-10-15 15:38:32 napisał:
Jedyne co mają to takie serki kremowe, Philadelphia. Z tego zazwyczaj sernikują. Chyba, że o czymś nie wiem?? Z mleka czasem robię twaróg, ale tylko wtedy jak jest w promocji, bo tu litr mleka jakie 7-8zł kosztuje, joł!
justa o 2015-10-15 16:47:40 napisał:

to nie jest kraj dla justy!

KolorowaMatka o 2015-10-15 21:03:11 napisał:
Mniam, mniam, mniam!
U Ciebie jak zwykle oryginalnie i zachęcająco do spróbowania nowych przepisów :)
justa o 2015-10-15 23:28:30 napisał:

bardzo się cieszę, że tak piszesz! nie ma pozytywniejszychwpi sów niż te, któe mówią, że przepis zachęca <3

gin o 2015-10-16 10:57:05 napisał:
Ja też lubię ten charakterystyczny, selerowy smak :)
justa o 2015-10-16 14:45:53 napisał:

widziałam w którymś Jamiem O. przepis na pieczonego selera... mózg zombie czy jakoś tak :D muszę kidyś wypróbować!

Dodaj komentarz: