2015-04-26 20:48:15

paluchy z boczkiem

Coś szybkiego.
Coś smacznego.
Coś w mgnieniu oka znikającego.

Idealna przekąska na imprezę, mecz, czy takie tam różne.
Przygotowywana bez większego wysiłku.

A fajna.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 1 jajo
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • sezam

 2

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza.

Jajo rozkłócam i odstawiam na bok.
Rozwijam arkusz ciasta francuskiego. Układam obok siebie plastry boczku. Posypuję przyprawami. Na to rozkładam starte na tarce wiórki sera żółtego. Ostrym nożem rozcinam ciasto wzdłuż boczku.
Łapię jedną krawędź ciasta i delikatnie zawijam w spiralę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy paluch dwukrotnie smaruję jajem. Posypuję sezamem.

a

Piekę do zezłocenia – 20-25 minut.

I podaję od razu. Ze słodkim sosem chili.
Ciepłe najlepsze.
Zimne też dobre.

4

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: