2017-02-12 12:34:46

pasta alla carbonara

Najlepszy i najprawdziwszy przepis.
Moje danie numero uno, comfort food, niebo w gębie i wszystko co tak, zawsze i na zawsze.

Wskazówki do przygotowania dostałam od poznańskiego mistrza kuchni włoskiej, Mauro, który prowadzi przy Rybakach najlepszą włoską restaurację - Amici Miei.

Podróżując przez Włochy starałam się próbować pasta alla carbonara w każdym regionie - najlepsze znalazłam jednak w Poznaniu.
Staram się odtworzyć ten smak i konsystencję, i... prawie mi wychodzi! Więc dzielę się z Wami przepisem. Robiłam to już tyle razy, że nie zliczę. Więc śmiało!
Próbujcie! Nie ma nic lepszego!

DSC09068

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu /najlepsze są wstążki - pappardelle, tagliatelle/
  • 100 g guanciale /podgardle wieprzowe/
  • 1 jajo + 2 żółtka
  • 100 g pecorino romano
  • pieprz /świeżo mielony!/, sól
  • zielone: natka /opcjonalnie/
  • woda z gotowania makaronu /100-150 ml/

DSC09070

Jaja rozkłócam i ścieram ser. Mieszam dokładnie. Dodaję dużo, dużo pieprzu i mieszam.
Zagotowuję wodę na makaron. Solę jak zacznie buzować /sypię około 10 g na 1 litr. dużo, ale tak ma być/. Wrzucam makaron /zazwyczaj gotuje się max 7 minut/.
Guanciale kroję w kostkę i smażę na niewielkiej ilości oliwy.
Makaron odcedzam. Pozostawiam trochę wody z gotowania.
Do guanciale dodaję makaron i mieszam. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję mieszankę jajeczną i mieszam bardzo dokładnie. Dolewam wodę z gotowania /około połowę/, mieszam i wrzucam patelnię na ogień. Mieszam intensywnie. Jeśli konsystencja jest zadowalająca - zdejmuję i od razu podaję. Jeśli nie - dodaję znów wodę.
Posypuję zielonym i pieprzem.

Naj-lep-siej-sze!

DSC09067