2016-10-20 11:55:56

pasta i pasta

...czyli spaghetti w sosie na bazie hummusu z dodatkiem papryki i mięty.

Nie lubię humusu. Nigdy tego nie ukrywałam. Ale kaktus lubi i mi jojczy nad głową, żeby zakręcić małe co nieco.
Postanowiłam trochę zmodyfikować formę podania. Dołączyłam elementy, które ja lubię - paprykę i, oczywiście, makaron.
Efekt końcowy wywołał chłodny powiew sceptycyzmu w kuchni. Ale koniec końców - oboje się zajadaliśmy, jakby nas z tydzień nie karmili!
Próbujcie!

Przepis bierze udział w akcji: 1000 pomysłów, jedna Lubella.

DSC08067 

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu spaghetti Lubella
  • 0,5 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • 1 świeża papryczka chili
  • przyprawy: świeża mięta, oliwa, pieprz, sól, papryka wędzona

SOS HUMMUSOWY

  • 1 puszka cieciorki
  • 2 łyżki pasty sezamowej /tahini/
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki mięty
  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu
  • przyprawy: oliwa, sok z cytryny, pieprz, sól, kminek

DSC08059

Papryki kroję w kostkę, chili siekam. Mieszam je razem i obtaczam w oliwie. Wrzucam na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i smażę około 3 minuty. Zdejmuję z patelni.

Makaron gotuję al dente i odcedzam. Pozostawiam pół szklanki wody z gotowania.

Wszystkie składniki na sos umieszczam w misie i miksuję na gładko /dodaję najpierw 0,5 szklanki wody z makaronu - później reguluję konsystencję dolewając/. Przekładam sos na patelnię i podgrzewam. Dodaję makaron i paprykę, mieszam do dokładnego pokrycia.

Podaję gorące, skropione oliwą.

Smacznego!

DSC08062

DSC08068

  1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!