2016-06-12 22:18:09

pasta truskawesco z kurczakollo i groszkato

Brzmi włosko? jak tak, to fajnie. Bo myślę po włosku.
A jak nie, to.. Nie znacie się ^^
Danie z Włochami nie ma nic wspólnego, ale co zrobić, jeśli justa jest teraz Italiano, dolcze wita i amore pomidore...
Już lada moment, rzut beretem odbywamy z kaktusem naszą wielką włoską podróż.
Ale o tym zapewne, jak wrócimy.

Tymczasem truskawy.
W końcu przyrządzone.
Mam nową taktykę, wiecie. Kupuję tyle truskawek, żeby zabrakło mi czasu na ich zjedzenie przed zrobieniem obiadu.
Więc i do brzucha, i na patelnię wystarcza. O!

 1

Jak to jest zrobione?

  • 150 g makaronu farfalle pełne ziarno
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 2 garście młodego groszku zielonego
  • 2-3 garście truskawek
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 jajo
  • 20 g świeżo tartego pecorino romano
  • przyprawy: oliwa, pieprz, sól, czosnek /2 ząbki/, łyżka octu z białego wina, 3-4 łyżki miodu, rozmaryn

2

3

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, pozostawiając około 100 ml wody z gotowania. Studzę całkowicie pod zimną wodą.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę około 2 minut. Dodaję serek topiony i mieszam do momentu, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Zalewam winem i wodą z gotowania makaronu, duszę do momentu, aż kurczak będzie gotowy.
Groszek oczyszczam i pozbawiam włókien. Dokładam do patelni /można dolać wina/ i duszę 2-3 minuty. Dodaję makaron i mieszam. Podgrzewam do zagrzania kokardek. Solę i pieprzę do smaku.
Pod koniec gotowania dodaję pokrojone truskawki. Mieszam i podgrzewam około minuty.
Starty na drobnej tarce pecorino mieszam z rozkłóconym jajem i posiekanym rozmarynem. Zdejmuję patelnię z ognia i dodaję mieszankę jajeczną. Mieszam bardzo intensywnie, żeby jajo się nie ścięło.
Posypuję odrobiną sera i rozmarynu.
Podaję od razu.

PYCHA!

4

5