2015-05-24 11:12:34

pasta z ciecierzycy i fasoli

wzorowałam się na klasycznym przepisie na hummus.
postanowiłam jednak dodać więcej nabiału i część cieciorki zamienić czerwoną fasolą.
pastę sezamową zastąpiłam natomiast migdałową.

więc taki niby hummus.

ale kaktus lubi.
ja już mniej.

1

Jak to jest zrobione?

  • 240 g cieciorki z zalewy
  • 240 g czerwonej fasolki z zalewy
  • 200 g serka białego odtłuszczonego
  • 0,5 cytryny
  • 3 łyżki pasty migdałowej
  • 100 ml mleka odtłuszczonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kminek mielony
  • kumin
  • słodka i ostra papryka mielona
  • pieprz
  • sól

2

Strączkowe odcedzam i umieszczam w misie malaksera.
Dodaję serek, mleko i pastę migdałową.
Dolewam oliwę, ocieram skórkę i wyciskam sok z cytryny.
Dodaję przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Miksuję wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
Posypuję przyprawami i płatkami migdałowymi.
Podaję ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem.

Tak szybko.
I zdrowo.
Rczej.

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: