2017-02-27 09:31:51

pasta z wołowiną i suszonymi pomidorami

Zazwyczaj robię tatar sama. Kupuję kawał ładnej wołowiny i kaktus pięknie go sieka.
Przyszła ochota na tatar, a wszystkie okoliczne sklepy świeciły krowimi pustkami.
Postanowiłam kupić gotową siekankę. Czemu nie?
Ale ochota na tatar przeszła.
A mięso zostało.

I tak z chęci niemarnowania wykorzystałam mięso tatarowe do makaronu.
Dodałam minimalistyczne co nieco i wyszło... całkiem spoko!

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g wołowiny mielonej
  • 1 nieduża cebula
  • 7 suszonych pomidorów
  • dodatkowo: 2 ząbki czosnku, bazylia, papryka słodka, papryka wędzona, olej, sól, pieprz, natka pietruszki, woda z gotowania makaronu
  • do podania: grzanki czosnkowe

2

Cebulę siekam drobno. Pomidory kroję w paski.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę czosnek kilka sekund, dodaję cebulę i podgrzewam do zeszklenia. Dodaję pomidory.
Zagotowuję wodę na makaron. Gotuję na lekko twardo.
Na patelnię nakładam mięso. Mieszam i smażę około 10 minut. Przyprawiam do smaku.
Gotowy makaron wrzucam do mięsa, dolewam około 50-100 ml wody z gotowania. Mieszam i smażę 2-3 minuty. Pod koniec dodaję posiekaną natkę.

Podaję z grzankami i jogurtem naturalnym.

3

4