2015-07-10 17:35:55

pęczak kupiec z pesto, indykiem i nowalijkami

Przepis na pesto był dziś rano.
Ale powtarzam tutaj. Z wykorzystaniem.

A cały przepis?
Łączy to, co lubię.
kasza + chude mięso + świeżynki ogródkowe
Klasyka.

2

Jak to jest zrobione?

PĘCZAK Z PESTO

  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
  • 1 spory pęczek koperku
  • 1 spory pęczek natki
  • 3 gałązki mięty
  • 200 g lekkiego sera kremowego
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 3 + 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 limonka /sok, skórka/
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Zioła myję i osuszam.
Wszystkie składniki /pozostawiam tylko 1 łyżkę oleju/ umieszczam w kielichu miksera i miksuję do rozdrobnienia, połączenia, uzyskania masy o jednorodnej konsystencji.

Kaszę gotuję do miękkości, dodaję 2-3 łyżki pesto i mieszam dokładnie.

4

INDYK GRILLOWANY

  • 500 g mięsa indyczego /filet/
  • marynata: oliwa, świeża papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki otartego imbiru, curry, kurkuma, 2 łyżki przecieru pomidorowego, majeranek, pieprz czarny świeżo mielony, mielona papryka słodka i ostra, sól

Indyka kroję w sporą kostkę. Myję dokładnie i osuszam.
Chili i czosnek drobno siekam. Ze wszystkich składników przygotowuję marynatę. Mieszam dokładnie z mięsem i odstawiam na bok.

Rozgrzewam grill elektryczny /może być patelnia grillowa lub piekarnik/. Rozkładam partiami mięso i grilluję kilka minut - do momentu, jak będą 'zrobione' w środku i ciągle soczyste /długość procesu zależy od temperatury użytej - ja robiłam na maksymalnie rozgrzanym grillu/.
Odstawiam na bok.

5

SURÓWKA Z NOWALIJEK

  • 2 garście roszponki
  • 2 garście porwanej sałaty masłowej
  • 1 ogórek zielony
  • 6-7 rzodkiewek
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście porzeczek czerwonych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • dressing: 2 gałązki mięty, 200 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, pieprz świeżo mielony, sok i skórka z 0,5 cytryny, sól

Ze wszystkich składników przygotowuję sos i odstawiam.
Umyte sałaty łączę. Dodaję startą na tarce rzodkiewkę, pokrojoną w kostkę pomarańczę, obrane porzeczki i pokrojonego w półksiężyce ogórka /usuwam łyżeczką gniazdo nasienne/. Mieszam.
Dodaję pokruszony ser. Zalewam sosem i mieszam dokładnie i delikatnie.
Dynię i słonecznik prażę na suchej patelni i łączę z surówką.

6

Nakładam porcję gorącej kaszy i indyka. Ozdabiam plastrem cytryny i świeżą miętą.
Podaję od razu z nowalijkami.

Pysznie, zdrowo, kolorowo!

3

1

  Gotuj w zdrowym stylu

Komentarze:

Monika Dudzik o 2015-07-15 16:01:55 napisał:
Bardzo fajny przepis! Kasze to w mojej kuchni podstawa! A pęczak uwielbiam!
justa o 2015-07-15 16:58:18 napisał:

ja też :) i w kuchnie środkowoeuropejskiej podstawa od wieków!

Dodaj komentarz: