2014-11-26 17:31:17

pęczak z pesto buraczanym

Buraczki, buraczki, kochane robaczki!
I pęczak!
I tymianek!

Wszystko, wszystko, wszystko, co justa kocha połączone w całość!

Kulinarne uniesienia.
Na szybko.
Na zdrowie.
Na pychotkę!

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g kaszy pęczak
  • 4-5 ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 100 ml kremówki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 camembert lub brie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy

2

3

Wyjmuję ser z lodówki, kroję w kostkę i odstawiam na bok, żeby doszedł do temperatury pokojowej.

Pęczak gotuję w posolonej wodzie do miękkości. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Na patelni rozgrzewam masło. Dodaję posiekane drobno 2-3 ząbki czosnku. Nakładam pęczak i podsmażam. Przyprawiam tymiankiem, solą i pieprzem.

b

Buraki kroję na drobne części i blenduję do momentu uzyskania konsystencji pasty. Przyprawiam 2 ząbkami czosnku, tymiankiem solą i pieprzem. Mieszam z kremówką i podgrzewam.

a

Słonecznik prażę na suchej patelni.

Nakładam porcję pęczaku i pesto. Na wierzch rozkładam camembert i posypuję słonecznikiem. Ozdabiam świeżym tymiankiem i polewam odrobiną oleju rzepakowego.

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: