2016-08-10 17:50:59

pęczotto na żurku

Dziś przepis na trochę nietypową kaszę.
Pęczak przygotowałam na sposób risotto. W sieci huczy od pęczotta, jaglotta, gryczotta i takich tam.
Niekoniecznie przepadam za tą nazwą, ale oddaje ona istotę dania.

Tym razem pęczak połączyłam z białą kiełbasą i... żurkiem /www.profi.com.pl/! Dodałam oczywiście białego wina, bo lubię ten subtelny posmak, który dodaje potrawie.
Próbujcie!

1

Jak to jest zrobione?

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 1 opakowanie żurku z kiełbasą wieprzową Profi
  • 1 szklanka wody
  • 50 g sera twardego owczego /np. pecorino romano/
  • 5-6 małych, cienkich kiełbasek białych
  • 1 nieduża cebula biała
  • dodatkowo: 2 ząbki czosnku, masło, pieprz, sól, majeranek
  • jajko na twardo do podania

2

Cebulę siekam w kostkę, kiełbaski w plastry. Na patelni rozgrzewam masło. Smażę cebulę do zeszklenia, dodaję plastry kiełbasy i smażę do zezłocenia. Odstawiam.

Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Żurek Profi zagotowuję z wodą i trzymam na małym ogniu, żeby utrzymać temperaturę.

Rozgrzewam garnek z grubym dnem. Wsypuję kaszę i prażę na sucho do momentu, aż wyczuwalny będzie lekko orzechowy aromat. Zalewam winem i gotuję do odparowania wina. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dolewam po wazówce żurku i mieszam czekając, aż każda porcja odparuje i zostanie wchłonięta przez kaszę.
Przy ostatniej porcji żurku do garnka dodaję podsmażoną cebulę i kiełbasę. Mieszam dokładnie i podgrzewam. Przyprawiam do smaku.
Zdejmuję garnek z ognia. Dodaję ser i mieszam intensywnie. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie podaję od razu, gorące z dodatkiem jajka.

Smacznego!

3

4

5

  Wakacje z Profi