2015-02-10 19:54:02

pełnoziarnista pizza z kamienia

Wczoraj był dzień pizzy.
Nie udało się uprzepiśnić tego dnia, ale lepszy rydz niż nic i dziś - przepis na moją pizzę włoską.

A mimo, że ciasto podrobione - bo na proszku do pieczenia, to...
...nigdy nie zechcecie pizzy z sieciówek!

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 100 g mąki pszennej poznańskiej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • mleko /dolewałam po trochu, można zastąpić wodą/
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,25 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • sól

DODATKI /w kolejności układania na spodzie/

  • 1 łyżka pesto pomidorowego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 świeża chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 6 plastrów szynki wędzonej długo-dojrzewającej
  • 1 kulka mozzarelli
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól

2

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza z kamieniem w środku.
Kamień powinien nagrzewać się około godziny, więc warto ten czas wykorzystać na podpieczenie czegoś innego.

b1

Mąkę przesiewam, łączę z przyprawami, proszkiem i olejem. Mieszam. Dodaję stopniowe mleko i mieszam łyżką. Jak ciasto będzie w miarę spójne, ale ciągle trudne do mieszania - przekładam na oprószony mąką blat. Wyrabiam 15 minut dolewając mleko według potrzeb.
Owijam w folię i odstawiam na kwadrans, żeby odpoczęło.

W międzyczasie kroję cebulę w piórka i siekam drobno chili oraz czosnek. Podsmażam na oliwie. Jak cebula się zeszkli zasypuję cukrem i karmelizuję. Odstawiam do przestudzenia.

b2

Po 15 minutach wałkuję na cienki placek.

Ciasto smaruję pesto i majonezem. Rozkładam skarmelizowaną cebulę z chili i układam plastry pomidora /bez nasion/.Dodaję szynkę i ser. Posypuję przyprawami.

b3

b4
Brzegi ciasta zawijam do środka. Dużą deskę do pizzy posypuję mąką i wsuwam ciasto.

Szybkim i sprawnym ruchem zsuwam pizzę na gorący kamień.
Piekę 18-23 minuty - tak długo, aż brzegi się zarumienią i staną chrupiące.

b5

anigif

Wsuwać, póki gorące!

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: