2014-08-07 20:19:14

pełnoziarnista tarta z kalafiorem, kurczakiem i puree

Kolejne wyzwanie wynosowe. Zamykanie się w wąskich ramach kaloryczności nie jest wcale łatwe. Zwłaszcza podliczanie każdego grama każdego składnika. Wydłuża to znacznie proces gotowania.

Ale będę może niedługo diet-specem?

Tarta zgapiona od Dietetycznych Fanaberii. Lekko podrasowana o mięso i szaszłyki warzywne. Okazało się to mega sycące danie. Zdrowe i lekkie /z szaszłykami 1 porcja to niecałe 540 kcal, a power daje niezły/. Polecam więc: liczącym kalorie, zdrowo wsuwającym, beztłuszczącym, i_tym_podobnym.

1

Jak to jest zrobione?

/bazowałam na przepisie Moje Dietetyczne Fanaberie/

CIASTO NA TARTĘ

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej razowej /T1850/
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml wody
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 350 g kalafiora
  • 200 g batatów
  • 200 g ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 jaja
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • curry
  • pieprz kajeński
  • zioła prowansalnskie
  • majeranek
  • sól
  • 1 kulka mozarelli

anigif

Kalafior gotuję ze szczyptą soli i cukru. Marchew gotuję z batatami i ziemniakami do miękkości. Odcedzam i studzę. Siekam cebulę na piórka i odstawiam na bok /niech czeka na swoją kolej/.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewam, łączę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Jajo rozkłócam z jogurtem naturalnym i wodą. Łączę z mąką i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na sporym arkuszu papieru do pieczenia. Podsypuję mąką, jeśli się klei. Jak mam już duże koło ciasta przekładam je z papierem do formy na tartę. Wykładam dokładnie i ugniatam lekko, wyrównuję brzegi. Dno nakłuwam gęsto widelcem. Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika, piekę 20 minut.

W międzyczasie oczyszczam kurczaka. Kroję na niedużą kostkę. Przyprawiam curry, majerankiem, solą, pieprzem kajeńskim i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewam olej. Podsmażam mięso, aż będzie przydatne do konsumpcji. Po 4-5 minutach podlewam trochę wodą. Odstawiam na bok.

2

Ziemniaki, marchew i bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przyprawiam curry, ziołami, solą i pieprzem. Dodaję rozkłócone jaja i blenduję do uzyskania pomarańczowej papki.

Kiedy tarta się podpiecze wyciągam ją z piekarnika. Układam kalafior podzielony na drobne różyczki. Posypuję curry, solą i pieprzem. Nakładam kurczaka. Posypuję połową cebuli. Nakładam puree ziemniaczano-marchewkowe i wyrównuję /w miarę możliwości/. Artystycznie /a jakże!/ rozrzucam pozostałą cebulę. Piekę 35 minut.

Mozarellę kroję na słupki. Po 35 minutach posypuję nimi tartę i zapiekam jeszcze około 10 minut – do rozpuszczenia sera. Wyjmuję z piekarnika i podaję. Z szaszłykami warzywnymi.

3

4

Komentarze:

Milena o 2014-08-07 20:45:13 napisał:
Mój brat też tak wszystko przelicza, nie jest łatwo, to prawda. Tarta genialna! Wygląda wspaniale ;)

Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
teenkitchen-blog.blogspot.com
justa o 2014-08-07 20:52:17 napisał:

Dzięki, ale pomysł bardzo zgapiony :) Więc zapraszam też do źródła przepisu.

Dodaj komentarz: