2014-08-18 19:25:29

pełnoziarniste bułki do burgerów

Pierwszy etap przygotowania super burgerów lunchowych - buła. Piekłam je wieczorem, dzień przed robieniem burgerów. Owinęłam w folię spożywczą i nie zaszkodziło im przeczekanie.

Tym bardziej, że przed podaniem burgera były grillowane.

2014-08-13 19.36.32

Jak to jest zrobione?

  • 200 g mąki pszennej T200
  • 250 g mąki żytniej T2000
  • 150 g mąki pszennej T450
  • 65 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • 45 g świeżych drożdży
  • jajo
  • 400 ml mleka ciepłego
  • 1,5 łyżki cukru
  • sól
  • sezam ciemny i jasny
  • rozkłócone jajo z mlekiem do posmarowania

2014-08-13 17.32.42

Z drożdży, około 50 ml letniego mleka, łyżki mąki i cukru robię zaczyn. Czekam, aż drożdże zaczną pracować /pojawi się piana/. Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól. Jajo rozkłócam z pozostałym mlekiem i olejem. Dodaję do mąki. Wlewam zaczyn. Mieszam wszystko łyżką. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładam do miski i nakrywam ścierką . Czekam aż urośnie.

2014-08-13 17.39.01

Urosło szybko i zacnie. Dzielę drożdżową poduchę na 12 bułek /a w sumie to 11 i pół, bo jedna mikro wyszła/. Układam kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.

2014-08-13 18.25.41

Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem. Posypuję sezamem i grubą solą. Piekę nieco ponad 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wyjmuję. Studzę.

2014-08-13 18.26.26

Owijam w folię spożywczą, jeśli nie wykorzystuję od razu.

2014-08-13 18.53.11

Komentarze:

Dodaj komentarz: