2015-03-04 19:03:50

pełnoziarniste gofry

Dzisiejsze śniadanie.
Pierwsze gofry justy.

Robiłam porządki na zapleczu i znalazłam starą, zapomnianą gofrownicę.

I już się pokochałyśmy!

I do tego owoce, odtłuszczony jogurt i... pożywne, zdrowe śniadanko gotowe!

1

Jak to jest zrobione?

  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 65 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • woda gazowana
  • szczypta soli
  • 1 gruszka
  • 200 ml jogurtu gruszkowego
  • imbir mielony

Rozgrzewam gofrownicę.

Białko ubijam z solą. Żółtko rozkłócam z odrobiną wody i oliwą. Mąki przesiewam z sodą. Mieszam z żółtkiem i dolewam wodę, do uzyskania lejącej konsystencji. Pod koniec mieszam z białkiem.

Gofruję na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy do zezłocenia /jak będą dobre, to bez problemu odkleją się od powierzchni/.

a

Gotowe gofry polewam jogurtem /wcześniej go wyjęłam z lodówki/. Kroję gruszkę, nakładam i posypuję imbirem.

Szybko i smacznie!
Tak, jak lubimy.

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: