2015-02-26 20:18:59

penne i schab duszony

Makaron rurki i schab duszony w sosie serowo-bazyliowym.
Delikatny i sycący obiad.
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Idealny na dzień lenia.
A mój dzień lenia trwa ostatnio kilka dni.

1

Jak to jest zrobione?

/dla 2-3 osób/

  • 250 g makaronu penne
  • 300 g schabu
  • 1 zielona papryka
  • 100 g serka topionego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka mielona
  • imbir mielony
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2

3

Schab oczyszczam i kroję w paski. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju rzepakowego i podsmażam chwilę. Dodaję około 100 ml wody z liściem laurowym, zielem angielskim i lekko solę /można dodać bulion drobiowy, warzywny jak jest na podorędziu/. Duszę około 10 minut.
W międzyczasie myję, oczyszczam i kroję paprykę. Dodaję do schabu mleko, podgrzewam, dokładam paprykę i duszę kolejne 10 minut.
Dodaję kremówkę i podgrzewam. Jak będzie już ciepłe dodaję pokrojony serek i mieszam intensywnie do roztopienia. Przyprawiam do smaku.

Makaron gotuję al dente. Posypuję ziołami, polewam sosem i podaję ciepłe!

Smacznego tym co wypróbują!
Nam smakowało!

4

6

5

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: