2015-05-07 14:32:20

peperonata z wieprzowiną i ryżem

Się dzieje u justy, się dzieje.
Stresujące momenty przede mną - i siostrą moją.
Ale o tym wkrótce.

Tymczasem bardzo paprykowo.
Kolorowo.
Może niekoniecznie wiosennie.

Ale pysznie.
I o to chodzi.

A peperonata już kiedyś była - TU. Też ze świnką, ale i z kluskami.

1

Jak to jest zrobione?

PEPERONATA

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 papryka konserwowa /około - ja swoje przed marynowaniem kroiłam w słupki/
  • 750 g schabu wieprzowego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, papryka wędzona, majeranek, bazylia, oregano, czosnek granulowany, pieprz, sól, oliwa

Świeże papryki myję, oczyszczam i kroję w słupki. Mieszam z papryką marynowaną i przyprawami.
Na woku rozgrzewam oliwę. Wrzucam papryki i smażę około 5 minut, często mieszając. Zdejmuję z palnika.
Schab myję, oczyszczam i kroję w spore słupki.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam schab i smażę do lekkiego zarumienienia. Przyprawiam i zalewam przecierem pomidorowym zmieszanym z koncentratem. Duszę do miękkości mięsa.
Dodaję podsmażoną paprykę, mieszam dokładnie i podgrzewam.

2

RYŻ

  • 200 g ryżu paraboiled
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 spora czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • przyprawy: papryka ostra i słodka mielona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sól, oliwa

Ryż gotuję na sypko. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
Cebulę kroję w piórka, pieczarki - w plastry.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę cebulę do zeszklenia. Dodaję pieczarki i smażę krótko na dużej mocy palnika. Przyprawiam i mieszam.
Na patelni ponownie rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Smażę ryż do podgrzania. Dodaję porwany ser i mieszam. Podgrzewam dalej, do roztopienia sera.
Przed podaniem układam na porcji ryżu pieczarki i cebulę. Dodaję wieprzową peperonatę.

MNIAM!

3

5

4

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: