2015-07-10 11:16:34

pesto koperkowo-natkowe

Trochę mniej tłuszczowe, niż klasyczne pesto.
I zabielone. Serkiem.
A z czego?
Z polskich, zielonych świeżynek - na wskroś aromatycznych.
Z orzeźwieniem od mięty i małym kopem od czosnku :)
Kwintesensja zieloności sezonowej!

1

Ja kto jest zrobione?

  • 1 spory pęczek koperku
  • 1 spory pęczek natki
  • 3 gałązki mięty
  • 200 g lekkiego sera kremowego
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 3 + 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 limonka /sok, skórka/
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

2

Zioła myję i osuszam.
Wszystkie składniki /pozostawiam tylko 1 łyżkę oleju/ umieszczam w kielichu miksera i miksuję do rozdrobnienia, połączenia, uzyskania masy o jednorodnej konsystencji.
Po przełożeniu pesto do słoików, polewam lekko olejem, dzięki czemu dłużej zachowa żywotność w lodówce.

I gotowe!
Super do kasz, makaronów, ziemniaków, kanapek... I czego tylko żołądek zapragnie ^^

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: