2014-11-22 16:43:21

pieprzna zupa pietruszkowa

Problemów z termoregulacją ciąg dalszy.
Więc zupa.
Pietruszkowa.
Bardzo, bardzo, bardzo pieprzna.
I z imbirem.

Rozgrzewa, jak cholibka!

Jak też nie możecie się ugrzać - polecam!

1

Jak to jest zrobione?

  • 400-500 ml bulionu warzywnego
  • 5 pietruszek /ugotowanych/
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
  • prażony słonecznik
  • koper
  • kminek mielony
  • sól
  • pieczywo wieloziarniste

Gotuję bulion warzywny na włoszczyźnie.
Warzywa studzę.
Pietruszkę miksuję na puree.
Puree mieszam z bulionem. Przyprawiam.
Zupę zagotowuję i gotuję 15-20 minut.
Zdejmuję z palnika. Dodaję śmietanę i koperek.

Podaję z pieczywem wieloziarnistym i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Szybko i ekstremalnie rozgrzewająco.
Bo pieprznie!

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: